Šport
28 ogledov

Stavil na sina in zaslužil 200 tisoč funtov

Rory McIlroy EPA
Severni Irec Rory McIlroy je v nedeljo osvojil Odprto prvenstvo Velike Britanije. Razveselil je tudi očeta, ki je pred desetimi leti stavil, da mu bo to uspelo.

Rory McIlroy ni bil edini zmagovalec Odprtega prvenstva Britanije. Za zmago na enem izmed največjih golf turnirjev na svetu je zaslužil 1,23 milijona evrov, a zaslužil je tudi njegov oče Gerry. Ta je še s tremi prijatelji leta 2004 stavil, da bo njegov sin ta turnir osvojil do svojega 26 leta. Takrat je bil Rory star 15 let, zdaj je 25. Druščina je takrat vplačala 400 funtov, za vsak vložen funt pa jih je dobila izplačanih kar 500. Gerry in njegovi prijatelji so tako po desetih letih prišli do 200.000 funtov (252.522 evrov).

"Vedel sem, da je to storil, a nikoli me ni spominjal na to," je po slavju dejal Rory, ki pa dodatnega pritiska očitno ni čutil. "Takšne stave omogočamo, na njih je moč zaslužiti veliko denarja, a so zelo tvegane. Tokrat, na našo žalost, se nam je sprejetje stave maščevalo. Roryjev oče in prijatelji si bodo lahko privoščili kar nekaj šampanjca," so stavo potrdili tudi pri stavnici Ladbrokes.

Še nekaj ponosnih očetov ...

Hamilton VN Madžarske velika nagrada Hungaroring formula 1 | Avtor: EPA EPA
Z zaupanjem v svojega otroka so zaslužili tudi družina in prijatelji Lewisa Hamiltona. Nanj so stavili pri starosti devet let, vplačali pa so 100 funtov, da bo nekoč zmagal na dirki formule 1 in postal svetovni prvak. Zaslužek je kasneje znašal okoli 157.500 evrov.

Nogometaš Ryan Tunnicliffe je svojemu očetu Micku leta 2012 prinesel 10.000 funtov (12.600 evrov) z igranjem v članski ekipi Manchester Uniteda. V ligaškem pokalu je odigral 13 minut, kar pa je bilo dovolj za dobitek, saj je njegov oče leta 2002 vplačal 100 funtov, da bo sin nekoč zaigral za Rdeče vrage.

A to še ni vse, enako vsoto je vplačal tudi na to, da bo zdaj 21-letni Ryan nekoč nosil tudi dres angleške izbrane vrste. Oče Mick bi v tem primeru zaslužil 35.000 funtov (nekaj več kot 44.000 evrov). Tunnicliffe je trenutno član Fulhama, zadnjo sezono pa je odigral na posoji pri Wiganu, kjer pa je zbral le pet tekem. "Zadnjič, ko smo pri takšni stavi izgubili 10.000 funtov, je bilo leta 2006, ko je vratar Chris Kirkland zaigral za Anglijo. Tudi takrat je bilo vplačanih 100 funtov," je septembra 2012 izjavil Graham Sharpe, predstavnik za medije pri stavnici William Hill. "Vsekakor bomo Ryanovo kariero podrobno spremljali tudi v prihodnje," je še dejal Sharpe.

... in dedek

Na račun svojega potomca je kot zadnji zaslužil Valižan Pete Edwards. Njegov vnuk Harry Wilson je oktobra namreč prvič zaigral v dresu članske reprezentance. Na kvalifikacijski tekmi za SP 2014 proti Belgiji je na zelenico stopil v 87. minuti in pri 16 letih in 207 dneh postal najmlajši igralec, ki je kadarkoli oblekel dres Walesa. Ob tem je Wilson dedku prinesel pravo malo bogastvo. Edwards je namreč, ko je bil njegov vnuk star dve leti, stavil 50 funtov, da bo Harry nekega dne zaigral za valižansko izbrano vrsto. Stavnica William Hill mu je morala izplačati kar 125.000 funtov.

"Gospod Edwards lahko zaradi svojih izjemnih zmožnosti da odpoved v službi. Opazil je talent prej kot kdorkoli drug in na to še stavil," je sporočil predstavnik stavnice in ob tem dodal: "Kot kaže, je Harry zanimal tudi Anglijo. Njegova babica je rojena v Chestru. Če bi ga zvabil selektor Roy Hodgson, stava ne bi veljala."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.