Slovenija
26 ogledov

Stavka policistov najmanj do ponedeljka

Policisti Sinidkat policistov Slovenije
Stavka dela policistov, ki se je začela v petek, bo potekala najmanj do ponedeljka, ko se bo sestal stavkovni odbor sindikata. Na sejo stavkovnega odbora bosta povabljena tudi notranji minister Vinko Gorenak in generalni direktor policije Stanislav Veniger.

Notranji minister Gorenak in prvi policist v državi Stanislav Veniger sta po besedah Uroševiča danes zagotovila, da bosta naredila vse, kar je v njuni moči, da bo stavkovni sporazum izpolnjevan v celoti.

Vendar pa predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič opozarja, da stavkovna zahteva policistov, da se dosledno izpolnjujeta prvi dve točki stavkovnega sporazuma, ni v pristojnosti ministra oz. pogajalske skupine ministrstva za notranje zadeve s policisti, pač pa izključno v pristojnosti vladne pogajalske skupine, ki se pogaja s koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja.

Uroševič tako navaja, da sindikat nima zagotovila vlade, da skladno z določili zakona o izvrševanju proračunov za leto 2013 in 2014 ne bo posegala v stavkovni sporazum. Tako se bo v ponedeljek sestal stavkovni odbor sindikata, na katerem bodo odločali o nadaljevanju stavkovnih aktivnosti. Do takrat bo stavka potekala kot doslej, je zagotovil.

Čakajo na vladino zagotovilo

Glede četrtkovega obvestila ministrstva za notranje zadeve, da se bo izplačevanje delovne uspešnosti v policiji v skladu s prvo točko stavkovnega sporazuma nadaljevalo, pa Uroševič pravi, da to ni zagotovilo, ampak le preklic sporočila, s katerim so 4. januarja napovedali, da izplačevanja delovne uspešnosti ne bo.

V sindikatu so namreč po temeljitem pregledu zakona o izvrševanju proračunov ugotovili, da bodo "vsak mesec pred podobnimi potrebami po nekih zagotovilih", če tega zagotovila ne bo dala vlada. Če bodo od vlade dobili zagotovilo, da ne bo posegov v maja podpisani stavkovni sporazum, bi potem lahko govorili o približku konca stavke, je dejal Uroševič. "Do takrat pa je na podlagi zagotovil in osebnega zalaganja generalnega direktorja policije in ministra težko zaključevati," je dodal.

Sodišče ugodilo sindikatu

Sicer pa je sindikat danes tudi prejel sodbo Delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani zaradi neizplačila lanskega regresa za letni dopust v skladu z dogovorom o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2012. Sodišče je po Uroševičevih besedah razsodilo, da mora država izplačati razliko med dogovorjeno in dejansko izplačano višino regresa v lanskem letu. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Komentarjev 2
  • vrtnar007 06:23 16.januar 2013.

    Mater, pa ti res ne vedo kdo štrajka in kdo ne. Tile ne sliki so od potuhnjenca Petroviča, ki je policiste prodal za svoj osebni položaj na ministrstvu in NE ŠTRAJKA! Štrajka pa večina v Policiji pod vodstvom PSS (Uroševič), ...prikaži več ki je policajem zagotovil tudi zmago v boju za regres v Policiji in MNZ! Končno tudi dobra novica za nas ostale javne uslužbence! Aja, kje pa je v celi zgodbi pametni Petrovič, ki ga imajo pk vsi, ki so kadarkoli delali z njim?

  • Fertel 22:37 15.januar 2013.

    Fotografija je pa ravno od članov drugega sindikata. Pa tudi sodbe ni prejel, ker je tudi za regres tožil drugi sindikat.