Slovenija
225 ogledov

Stavka zdravnikov

stavka zdravnikov Saša Despot
Današnja enourna stavka je bila opozorilna, celodnevna stavka 28. maja bi pomenila hudo motnjo v zdravstvenem sistemu, poudarjajo zdravniki, ki zahtevajo povprečno plačo v višini trikratne povprečne slovenske plače. Vladna stran meni, da za stavko ni razlogov.

Zdravniki v okviru zdravniških sindikatov Fides in Pratik.um izvedli enourno opozorilno stavko. V bolnišnicah in zdravstvenih domovih je delo zdravnikov zastalo za eno uro.

Za stavko so se odločili, ker vlada še ni sprejela standardov in normativov za zdravnike, ki so jih zdravniške organizacije pripravile leta 2008. Zahtevajo tudi višje plače. Povprečna plača zdravnika trenutno po besedah predsednika Fidesa Konrada Kuštrina znaša 1,89 povprečne slovenske plače. Da bi dosegli cilj trikratnik povprečne slovenske plače, se bi jim morala plača povišati za okoli 40 odstotkov. "Zdravniki smo elita pri svojem delu, ne pa po plačah," pravi Kuštrin. 

Zagrozili s celodnevno stavko

"Smo majhni, ampak smo močni. Svojo moč pokažemo vsak dan pri svojem delu. Pri borbi za svoje pravice pa moč pokažemo redko," je dejal predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin. Kuštrin poudarja, da bodo, če vlada njihovih zahtev ne bo upoštevala, 28. maja izvedli celodnevno opozorilno stavko. "To pomeni hudo motnjo v zdravstvenem sistemu, bolniki bi za to imeli precej težav. A za to bo odgovorna politika," je dejal Kuštrin.

Kuštrin je stavkajočim zdravnikom na UKC Ljubljana  tudi dejal, da standardi in normativi, ki so ena od stavkovnih zahtev, niso "fasada za zvišanje plač". "Iz nas so se delali norca, ampak se ne bodo več," je dejal. Kuštrin pričakuje, da se bodo pri zaostritvah stavkovnih zahtev v prve vrste, pred mlajše in ranljivejše zdravnike, postavili predstojniki oddelkov.

Stavka ne bo plačana?

Zdravniki za čas stavke niso upravičeni do stoodstotnega plačila, menijo na ministrstvu za zdravje in na ministrstvu za javno upravo. "Glede na zahteve, da stavkajočim za čas stavke pripada stoodstotno nadomestilo plače, ugotavljamo, da ta zahteva ni v skladu s 7. členom Kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, kjer je opredeljeno, da so do stoodstotnega plačila za čas stavke upravičeni zdravniki, če stavkajo zaradi neizpolnjenih določil pogodbe, v tem primeru pa se stavka uporablja kot način pritiskov za sprejem predlogov sindikata," sta v skupnem sporočilu zapisala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Vlada: Stopnjevanje pritiska je nepotrebno

Ministra menita, da razloga za stavko in nadaljnje zaostrovanje Fidesa ni, saj vladna stran

Milojka Kolar Celarc | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
izpolnjuje dogovore, sprejete na sestanku 10. aprila. Predstavniki zdravniških sindikatov so se z obema ministrstvoma sicer v začetku aprila dogovorili, da delovna skupina za standarde in normative zdravnikov na osnovi Modre knjige, ki naj služi kot strokovna osnova za pripravo standardov in normativov za posamezne standarde, začne pospešeno delati. Skupina, ki jo vodi Bojana Beovič, se je sestala v ponedeljek. Dogovorili so se, da za strokovno osnovo nadaljnjega dela vzamejo Modro knjigo, s čemer se je strinjala tudi Kolar Celarčeva.

"Zahteve predstavnikov Fidesa naj vlada ali ministrica za zdravje Modro knjigo takoj podpišeta, zato ne razumemo glede na skupna stališča, ki smo jih oblikovali na skupnem sestanku," pravita Kolar Celarčeva in Koprivnikar, ki menita, da gre za popolnoma nepotrebno stopnjevanje pritiska Fidesa in ustvarjalne videza izrednega stanja v zdravstvu in javnem sektorju. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • IZABELA 21:36 22.april 2015.

    Očitno slabo poznate pogoje in obsege dela, tisti, ki obrača pacienta...je tudi tisti ki mora prepoznati kritične dogodke, zaplete pri tem pacientu pravilno odreagirati, obvestiti zdravnika, izvesti ukrepe preden pride do pacienta za katere je kompetenten mu dati kisik...pravilno odvzeti ...prikaži več kužnine,pravilno odposlati....saj je na koncu od tega odvisna marsikatera diagnoza in s tem zdravljenje.....pravi čas odreagirati na bolečino dati analgetik..antibiotik če hočete adrenalin...in ja tudi obračati jih je potrebno, da ne dobijo preležanin, ker si jih verjetno nihče ni želel.itd...pa pomislimo da imamo svojca, ki res nekaj od tega potrebuje...se pa v nekaterih stvareh močno strinjam z vami

  • titty 18:41 22.april 2015.

    So stavkali tudi tisti, ki dopoldan predavajo na fakultetah?

  • Pepe007 15:30 22.april 2015.

    Obstajajo poklici, kjer so začetniki bistveno bolje plačani, odgovornosti pa čisto nobene. Konkreten primer: poslanec. Novinec poslanec krepko poseka zdravnika začetnika pri plači, odgovarja za nič, v službo ne rabi hodit, po 4 letih pa dobi še letno odpravnino, če ...prikaži več se mu ne ljubi delati. Zdravniki naj bodo plačani v deležu od opravljene storitve. Cene storitev pa naj zavarovalnica določi z razpisi vsako leto. Malo več dela, ampak saj se ZZZS hvali, da veliko delajo, bodo pa še malo zraven.Podpiram stavko, pritisk na vlado je koristen, da se kdo malo zbudi in še kako smiseln. Ne morejo samo ajat. Leto od volitev je mimo, spremembe pa še nobene, razen družinskega zakonika, pa še ta sodi pod drugo ministrstvo.