Slovenija
28 ogledov

Ste čutili potres?

Seizmograf Shutterstock
Včeraj zvečer nekaj po deveti je bil potres.

"Ob 21.17 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje, Urad za seizmologijo in geologijo, zabeležili šibek potresni sunek," poroča uprava za zaščito in reševanje. 

Po preliminarnih podatkih je bilo žarišče potresa 42 km vzhodno od Ljubljane, v bližini Trbovelj. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Trbovelj, Hrastnika in Prapretnega.

Magnituda potresa je bila ocenjena na 0,7, učinki potresa pa v širšem nadžariščnem območju po ocenah niso presegli IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Četrta stopnja: posoda ropota, nekateri se zbudijo

 

Evropska potresna lestvica ima sicer 12 stopenj, pri tem stopnja 12 z oznako popolno uničenje pomeni potres, v katerem so uničene skoraj vse stavbe. Četrta stopnja, ki jo je imel sinočnji potres, ima oznako Pretežno opažen. Pomeni pa potres, ki ga občutijo mnogi ljudje v zgradbah, zunaj pa le redki. Nekateri ljudje se zbudijo. Okna, vrata in posoda ropotajo. 

Eno stopnjo šibkejši potres občuti le malo ljudi v zgradbah, mirujoči ljudje čutijo zibanje ali lahno tresenje. Eno stopnjo močnejši potres, torej potres pete stopnje, pa prebudi že mnoge ljudi, zgradbe se v celoti stresejo, viseči predmeti močno nihajo, majhni predmeti se premaknejo. Vrata in okna loputajo ali se zaloputnejo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.