Zdravje > Aktualno
82 ogledov

Ste nedružabni? Morda so krivi geni!

Dekleta Profimedias
Metilacija gena OXT, ki je odgovoren za izločanje oksitocina ali t. i. hormona sreče, vpliva na socialno vedenje posameznika in njegovo zmožnost ustvarjanja zdravih medosebnih odnosov in prepoznavanja emocionalnih stanj drugih ljudi.

Če gre sklepati po nedavno objavljeni študiji v Proceedings of the National Academy of Sciences, lahko delovanje gena, ki je odgovoren za izločanje oksitocina, poznanega tudi kot "hormon ljubezni", vpliva na to, kako družabni smo. 

Proizvodnja oksitocina, hormona, zaradi katerega se dobro počutimo, je lahko prekinjena zaradi procesa, ki se imenuje metilacija, na katerega vplivajo okoliščine, kot so stres in slaba prehrana. 

Skupina raziskovalev iz Univerze Georgia je ugotovila, da pomanjkljivo delovanje specifičnega gena lahko vpliva na socialno vedenje posameznika, vključno z njegovo zmožnostjo ustvarjanja zdravih medosebnih odnosov in prepoznavanja emocionalnih stanj drugih. 

Oksitocin | Avtor: Profimedias Profimedias
Metilacija vpliva na izločanje oksitocina

V raziskavi so ugotavljali, kako proces metilacije, ki lahko zmanjša izraznost določenega gena, vpliva na gen, ki se imenuje OXT in je odgovoren za produkcijo hormona oksitocina, ki ga povezujejo z širokim področjem socialnega obnašanja pri človeku in drugih sesalcih. 

"Metilacija določa, kako močno se določen gen izraža," je za medije povedal vodilni avtor študije Brian W. Haas. "Povečanje metilacije tipično sovpada z padcem izraženosti določenega gena."

Ko se metilacija poveča na genu OXT, to sovpada z zmanjšano ekspresijo gena, kar ima pomemben vpliv na socialno vedenje posameznika. 

120 udeležencev raziskave

Haas in njegovi sodelavci so zbrali vzorce sline več kot 120 udeležencev raziskave, ki so opravili genetsko testiranje, ki je pokazalo stopnjo metilacije na genu OXT. Rezultate so primerjali z njihovimi socialnimi spretnostmi, strukturo in aktivnostjo možganov.

Ugotovili so, da so udeleženci z večjo metilacijo gena OXT imeli nižje stopnje oksitocina in več težav pri prepoznavanju čustvenih izrazov na obrazu drugih ljudi, bili so tudi bolj tesnobni od preostalih udeležencev raziskave. 

Udeleženci z zelo visoko stopnjo metilacije na genu OXT so zelo slabo ocenjevali emocionalno stanje drugih ljudi. "To je tipična lastnost, ki jo povezujemo z avtizmom," je povedal Haas. 

Raziskovalci so merili tudi aktivnost možganov, zlasti v delu, ki se imenuje fusiform gyrus in se nahaja v senčnem režnju možganov ter je zelo pomemben pri prepoznavanju človeških obrazov oz. se aktivira, ko sočloveka pogledamo v obraz. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.