Zdravje > Aktualno
423 ogledov

Ste vedeli, zakaj so kirurška oblačila zelene ali modre barve?

Operacija krčnih žil Profimedias
Vse se je spremenilo v začetku dvajsetega stoletja.

Če je nekoč medicinsko osebje v operacijskih dvoranah v znak sterilnosti in čistoče uporabljalo povsem bela oblačila, se je v začetku dvajsetega leta to spremenilo. Po pisanju spletnega portala Livescience zaradi "nekega vplivnega kirurga, prepričanega, da je zelena barva ugodnejša očem," kar je seveda še kako pomembno. 

Prvi razlog je v tem, da se zelena in modra veliko bolj dopolnjujeta z rdečo, ki je seveda barva krvi in nanjo je operacijski dvorani v glavnem fokusiran kirurgov pogled.

Kombinacija rdeče in zelene barve ugodnejša

Po daljšem in neprekinjenem gledanju v rdečo ali rožnato, možgani ščasoma postanjejo neodzivni na spreminjanje tona teh barv. Pogled na zeleno pomaga ohraniti to občutljivost na rdečo, pojasnjuje psiholog John Werner z Univerze vKaliforniji.

Ko po dolgem gledanju v rdečo barvo pogledamo vstran, se v očeh, še posebej, če pogledamo v belo, pojavi močan odsev. Zgodi se podobno, kot če bi se na močnem soncu naenkrat zazrli v beli sneg ali ko nekdo v vas uperi bliskavico fotoaparata. Pogled je zamegljen, pojavijo se črni madeži, kar je seveda še kako pomembno za operacijsko ekipo, osredotočeno na poškodbo v telesu.

Če kirurg pred seboj zagleda modro ali zeleno obleko in posteljnjino, te lise takoj izginejo in ne preusmerijo pozornosti, kot v primeru bele barve. Kot pišejo na portalu, takšna kirurška oblačila pravzaprav rešujejo življenja. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.