Avto
14 ogledov

Ste veliko za volanom? Pazite na trebušček!

Voznik Profimedias
Znanost je potrdila - kdor veliko vozi, je debelejši.

Ljudje, ki se vozijo v avtu dlje kot eno uro na dan, so v povprečju za 2,3 kilograma težji od tistih, ki avtu preživijo do 15 minut. Prav tako imajo prvi za več kot 1,5 centimetra dodatnega maščobnega obročka okoli pasu, kar precej poveča nevarnost prezgodnje smrti. 

To razkriva študija iz Avstralije, med katero so podrobneje spremljali 2.800 odraslih. Pod drobnogled so vzeli njihov indeks telesne mase, obseg pasu, glukozo in različne signale, ki so povezani z diabetesom ali kardiovaskularnimi boleznimi. Ter seveda merili čas, ki ga preživijo sede v vozilu.

Razlog, da tisti, ki med prevozom sedijo (v avtu ali na javnem potniškem sredstvu), postajajo debelejši, je, da sedenje samo po sebi poveča nevarnosti v zvezi s sladkorno boleznijo in srčnimi boleznimi. Še posebej moški so bolj dovzetni za posledice vožnje, saj za volanom v povprečju presedijo še več časa od žensk. 

Raziskava iz Velike Britanije, opravljene marca na polagi 150 tisoč ljudi v starostnem obdoju med 40 in 69 let, pa je pokazala, da imajo tisti, ki do dela pešačijo, hodijo ali vsaj uporabljajo javni prevoz, znatno manjši indeks telesne teže od voznikov. Povprečno so lažji za pet kilogramov, poroča Daily Mail. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.