Slovenija
201 ogledov

Stečaj Peka: "Tam ni odgovorne osebe"

Predstavnico delavk Peka čudi, da je pravobranilka zavrnila njihovo zahtevo, še Žurnal24 main
Kje so tisti, ki so obljubljali bolj učinkovito vodenje in preprečili prodajo podjetja, ko so še bili resni kupci, se sprašuje prokuristka uspešne Kopitarne Sevnica.

"Tam ni odgovorne osebe, uprave se menjajo, vsak ima kratek mandat in gledajo bolj kratkoročno," Tatjana Šinkovec, prokuristka Kopitarne Sevnica komentira napoved stečaja tržiškega Peka.

Uprava Peka naj bi predlog za stečaj vložila danes.

Resne kupce so odgnali, kje je zdaj uspešno vodenje?

Tatjana Šinkovec, Marjan Kurnik | Avtor: mediaspeed mediaspeed
"Ko so bili resni kupci, so jim postavljali ovire, zahteve in pogoje, skratka država ni hotela prodati, zdaj ko gre podjetje v stečaj, je pa v redu. Kje so zdaj tisti politiki, ki niso prodali, ko je bil še čas. Kje so tisti, ki so takrat blokirali prodajo in so rekli, da bodo raje zagotovili bolj uspešno vodenje. Kdo je odgovoren? Pa Peko sploh ni edini primer. Veliko je bilo po medijih, da se ne sme prodati, da bo to katastrofa, ko gre podjetje v stečaj, pa nikjer nikogar," ugotavlja Tatjana Šinkovec.

Kopitarna Sevnica, ki uspešno posluje, je v večinski lasti Jožeta Šinkovca, ki naj bi pred leti dejal, da bo Peko njegov. Zdaj o morebitnih sinergijah in interesu za nakup po besedah Šinkovčeve še niso razmišljali, dodaja pa, da je Peko razprodal najbolj strateške maloprodajne lokacije, in da ne ve, ali so pustili vsaj toliko denarja za odpravnine.

Ostale so jim odprte terjatve

(Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Nekaj malega smo prodajali tudi prek Pekovih prodajaln, ker so bili že dolgo slabi plačniki, smo vsako leto zmanjševali promet. Imamo še nekaj odprtih terjatev. Peko je imel stroj, ki ga ni potreboval in bi nas zanimal, ampak se ni dalo dogovoriti, da bi z njim zaprli terjatve, da se ne bi interpretiralo kot oškodovanje drugih upnikov," je še pojasnila Šinkovčeva, ki upa, da se bo vsaj za Alpino dobro izteklo. 

Vse so naredili tako, da ni bilo drugega izhoda

Sekretar sindikata tekstilne in usnjarskopredelovalne industrije Slovenije Anton Rozman, ki je tudi predstavnik delavcev v nadzornem svetu Peka, je poudaril, da ga predlog stečaja ni presenetil. "Vse so naredili tako, da drugega izhoda sploh ni bilo," je po poročanju STA spomnil na delovanje preteklih uprav. Rozman upa, da bo stečajni upravitelj našel nekoga, ki bo sprejel poslovni izziv.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.