• Pet 17 do 31 °C
  • Sob 20 do 29 °C
  • Ned 19 do 25 °C
več na vreme.net

junak slovenije

6 komentarjev

Štela je vsaka sekunda

Junak. Prometni policist skočil v ledeno Dravo in iz nje rešil žensko.

Barbara Bradač / Maribor

/ Osveženo:

 

Sedemintridesetletni Andrej Kovač, ki modro uniformo oblači že 18 let, je brez pomisleka skočil v ledeno Dravo in iz njenega objema rešil žensko. (Foto: Fotosmedia)

 
Pri Studenški brvi sem opazil moškega in žensko, ki sta gledala v Dravo. Iz radovednosti sem pogledal še sam. Truplo ... A nenadoma je začelo kriliti z rokami,” pripoveduje Andrej Kovač, ki je pred dobrim tednom skočil v ledeno Dravo in rešil življenje 38-letni ženski.

O posledicah pozneje

Andrej Kovač je mariborski prometni policist, ki tistega dne ni bil več v službi. Pravzaprav so policisti stavkali. Po opravljeni nočni izmeni je odspal dve uri, nato pa sta z ženo peljala otroka k zdravniku. Ker so imeli še dovolj časa, so se sprehajali ob Dravi, ko so opazili žensko, ki se je utapljala.

  •  

    Pomagal otroku
    Ni prvič. Pred slabim letom sta Andrejeva odločnost in zbranost rešili življenje otroku. Na bolnišničnem dovozu za reševalce pred zapornico je videl žensko z otrokom v naročju. Otrok je v avtu nehal dihati. Mama bi morala do bolnišnice preteči nekaj sto metrov, zato ju je s policijskim avtomobilom z vso hitrostjo peljal do najbližjih zdravnikov, kjer je otrok zadihal.

Čeprav so mimoidoči že poklicali gasilce in reševalce, je vedel, da so za življenje pomembne minute oziroma sekunde. “Slekel sem si le bundo, telefon sem dal starejšemu sinu. Žena se je z menoj spustila do obrežja. Še poljubček mi je dala in rekla, da ženska v vodi nima več dosti časa. Nato sem se spustil v vodo,” pravi Kovač. Da bi lahko njegova otroka (sinova, stara 14 in 11 let) ostala brez očeta, takrat ni pomislil.

Plaval na sredino reke

Drava je imela le nekaj stopinj nad ničlo, a Kovač pravi, da ledene vode niti ni občutil. Do ženske, ki se je utapljala, je moral preplavati kar okoli 15 metrov. “Ob obrežju je neki moški pomagal žensko potegniti iz vode, meni pa je na obalo pomagala žena,” nadaljuje pogumni policist. Močno podhlajeno žensko so na kraju oskrbeli gasilci in reševalci, nato so jo z rešilnim avtomobilom odpeljali na zdravljenje v mariborski klinični center.

  •  

    Zgodbo vam predstavljamo v okviru našega projekta Junak Slovenije. Če tudi vi poznate koga, ki se je izkazal z izjemnim dejanjem, nam lahko pišete na dezurni@zurnal24.si, ali pa pošljete prek obrazca, ki ga najdete tukaj.

“Tudi ko slečemo uniformo in tudi če stavkamo, sledimo svojemu poslanstvu. Naš namen je pomagati ljudem,” sklene Kovač.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (6)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima