Slovenija
450 ogledov

Številne medicinske odprave v tropske kraje

Papua Nova Gvineja Osebni arhiv
Zambija, Papua Nova Gvineja, Madagaskar, Kenija, Uganda - to so države, v katerih bodo v letu 2017 študenti medicine in specializanti pomagali domačinom in nadgrajevali znanje. Finančna in materialna sredstva za odprave morajo zbrati sami.

"Če greš na usposabljanje v Evropi, predvsem primerjaš njihov zdravstveni sistem z našim in iščeš prednosti. Srečuješ se s podobnimi boleznimi, kot bi se doma. Na odpravah v manj razvitih oddaljenih in tropskih državah pa spoznaš tropske bolezni, ki so pri nas sicer manj znane, vendar se pojavljajo. Prenašajo jih popotniki pa tudi tigrasti komarji. Čeprav gre za bolezni, ki jih poznamo, je njihov razvoj velikokrat negotov," pravi Žiga Martinčič, specializant infektologije, ki je drugo polovico leta 2014 preživel na odpravi na Papui Novi Gvineji. 

Papua Nova Gvineja | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

"Da se živeti tudi brez napredne tehnologije"

Delo predhodnih odprav bo letos nadaljevala skupina treh študentov zadnjega letnika medicine, ki se na Papuo Novo Gvinejo odpravlja januarja. Z vračanjem odprav na iste kraje skušajo zagotovit kontinuiteto. V Doguri na jugovzhodu otoka bodo ostali dva meseca."Želimo si, da bi naša odprava primaknila majčken košček k sestavljanki boljšega sveta," pravijo.

"Človek zraste, dobi širino, spozna drugo okolje, drugo kulturo. Nenazadnje na taki odpravi ugotoviš tudi, da se da živeti tudi brez napredne tehnologije," pravi Martinčič, ki je na odpravi sodeloval pred dvema letoma.

Najpogostejša bolezen na Papui Novi Gvineji je še vedno malarija, ki je, če je nezdravljena, lahko smrtna. "Obolevajo vsi, stari in mladi", pravi Žiga. Antimalarike prinese s samo odprava, nekaj jih na Papui delijo tudi avstralske zdravniške organizacije.

Pojavljajo se tudi številne virusne okužbe, bolezni, ki jih prenašajo komarji, kot je denga mrzlica pa HIV, tuberkuloza, garje.

"Gre tudi za bolezni, ki se prenašajo iz človeka na človeka, zato je treba veliko pozornosti nameniti zaščiti. Na naši odpravi k sreči težav zaradi prenosa bolezni ni imel nihče," pravi Žiga, ki poudarja, da je na odpravi izjemnega pomena tudi to, da izobrazijo čim več osebja, ki bo prebivalcem pomagalo tudi po njihovem odhodu.

Medicina takoj za vračem

odprava PNG | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
"Tropska medicina je tam, kjer je zdravnik drugi v vrsti – takoj za vaškim vračem," na sekciji za tropsko in potovalno medicino malce literarno opisujejo delo zdravnikov. "Na Papui Novi Gvineji sicer ni vračev, je pa močna ljudska medicina, znanje starejših o uporabnostih zelišč se prenaša iz roda v rod. Vendar z njimi nismo imeli nobenih nesoglasij," o srečevanju z vrači odgovarja Žiga Martinčič. "Domačini so sicer sprva zadržani do tujcev, oziroma belcev, ker imajo slabe izkušnje z Avstralci, vendar so kmalu dojeli, da smo prišli pomagat in so se zelo odprli ter tudi oni nam ponudili pomoč."

Česa se mladi zdravniki lahko naučijo v tropih?

"Od trimesečnega dela bomo odnesle predvsem znanje in izkušnje s samostojnim in odgovornim delom. Naš namen je, da gremo na odpravo s čim več znanja, ki ga bomo tam uporabljale samostojno v vsakodnevni praksi. Upam, da se bomo naučile samostojnega vodenja pacientov. timskega dela ob težjih primerih, komunikacije s pacienti, racionalne porabe medicinskega materiala in denarja, diagnostike brez dragih naprav in preiskav. Spoznale bomo tudi različne tropske bolezni, ki se zaradi vse večjega števila potovanj vedno pogosteje pojavljajo tudi pri nas," razlaga Špela Dolenc, ki se skupaj s še tremi študentkami prihodnjega oktobra odpravlja v Kenijo.

odprava Kenija | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

Kritje stroškov iz prostovoljnih prispevkov

Stroški odprav se gibljejo med 10 in 15 tisoč evri, največji delež pa gre ponavadi za letalske vozovnice.

"Stroški so odvisni od destinacije, števila članov odprave, osebja, ki ga je potrebno na odpravah plačevati, količine in vrste zdravil in materialov, ki jih kupuješ. Več denarja kot odprava zbere, več lahko tam naredi. Če je odprava zelo uspešna pri zbiranju sredstev, lahko vloži denar tudi v večje projekte kot so nakup ultrazvoka, posodobitve klinike, šolanje domačinov," razlaga Dolenčeva.

Odprave denar zbirajo na različne načine, s pomočjo donacij podjetij, organizacijo predstav, tečajev oživljanja, plesa, zbiranja prostovoljnih prispevkov na stojnicah z majicami, beležkami, bidoni in ostalimi darili, preko SMS sporočil ... Glede na finančni načrt morajo do odhoda zbrati 15 tisoč evrov.

V Zambijo tudi zobozdravniki

Februarja 2017 se  v Zambijo odpravlja ekipa študentov splošne in dentalne medicine. Pomagali bodo v misijonski bolnišnici v mestu Nangoma, ki  ima zelo omejeno oskrbo z zdravniško in zobozdravniško službo. S sredstvi, ki jih bodo zbrali, bodo  Nangomo odpeljali čim več osnovnih zdravstvenih potrebščin in kvalitetne medicinske opreme. Njihov finančni načrt znaša 11 tisoč evrov, od tega sedem tisoč za zdravila in sanitetni material.

Odprava Zambija | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

 Do prvega zdravnika dve do tri ure vožnje

Maja se na Madagaskar odpravljajo štirje pripravniki. Na jugovzhodnem delu otoka, v vasi Matanga,  bodo tri mesece prostovoljno delovali v dispanzerju tamkajšnjega misijona, ki ga je do lani vodil slovenski misijonar Izidor Grošelj.

V Matangi razen v času humanitarno-medicinskih odprav ni prisotnega zdravnika ali zobozdravnika, od najbližje bolnišnice pa so prebivalci oddaljeni dve do tri ure naporne vožnje po neurejeni poti. Ceste so v času ciklonov neprevozne, po drugi strani pa si prevoza in zdravstvene oskrbe večina prebivalcev ne more privoščiti. Njihov proračun je 16 tisočakov in pol evrov.

odprava Madagaskar 2017 | Avtor: osebni profil osebni profil

Naučili se bodo jezik domačinov

ambulanta, Madagaskar | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Zdravili bodo tako akutne, kot tudi kronične, predvsem pa nalezljive bolezni, kot so malarija, tuberkuloza ali AIDS. Posvetili se bodo tudi perečim zobozdravstvenim problemom, tako zdravljenju, kot tudi preprečevanju s promocijo ustne higiene. Madagaskar je sicer ena od najrevnejših držav s pričakovano življenjsko dobo 60 let, kar je okrog 20 let manj od pričakovane življenjske dobe v Evropi. Tuberkuloza, driske, podhranjenost in malarija spadajo med deset najpogostejših vzrokov smrti na tej otoški državi. Za sporazumevanje z Malgaši se bodo naši mladi zdravniki in zobozdravnica naučili malgaškega jezika, saj ljudstvo na podeželju, čeprav je bi Madagaskar dolgo časa francoska kolonija, ne govori francosko.

V Ugando dve odpravi

Odpravo Uganda 2017 sestavljajo študenti medicine in zdravnik, ki se julija 2017 za tri mesece  odpravljajo na otok Bwama na jezeru Bunyonyi na jugozahodu države. Decembra jim bodo v Ugando sledile štiri absolventke medicine.

Zbiranje donacij

Člani odprave finančna in materialna sredstva zbirajo sami. Najprej morajo od ministrstvo za zdravje ter medicinske fakultete pridobiti potrdilo o neprofitnosti. Bolnišnice in fakuleta omogočijo postavitev stojnic in s tem zbiranje prostovoljnih prispevkov. Finančno in materialno pomoč nudijo različni inštituti, ki delujejo pod okriljem medicinske fakultete. NIJZ ponavadi pomaga z ugodnejšimi cenami cepljenja, ki ga morajo opraviti člani odprave. Denarno donacijo prispeva tudi zdravniška zbornica.

"Manj kot zberemo, manj pustimo tam," pravi Martinčič.

Medicinska odprava Uganda | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Pepe007 07:55 02.januar 2017.

    Spremljam blog ene odprave na Madagaskar. Tam se mladi res naučijo, kako biti koristen v svetu. Dela pa je preveč za te ekipe, zato sem videl, da so se z zobozdravniškimi težavami ukvarjali vsi v ekipi in ne samo študent dentalne medicine.