Zdravje > Aktualno
60 ogledov

Številne nepravilnosti

SMC kongres Saša Despot
Izredni upravni nadzor nad nevrološko kliniko UKC Ljubljana je pokazal na številne nepravilnosti in pomanjkljivosti tako na ravni odnosov na oddelku za intenzivno terapijo kot tudi na ravni celotnega UKC.

Poročilo izrednega upravnega nadzora, ki ga je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc odredila po razkritju sumljivih smrti bolnikov na enoti za intenzivno terapijo na nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, ki jih je zdravil Ivan Radan, kaže na številne nepravilnosti.

Ugotovili so kršitve na področju spoštovanja delovnopravne zakonodaje, predpisovanja in aplikacije zdravil, spoštovanja bolnikovih pravic, spoštovanja zakonskih določil o organih in organizaciji zavoda in internih aktov, pa do kršitev določil na področju izvajanja zdravstvene dejavnosti.

Tako denimo odnosi med zdravstvenimi delavci na tem oddelku niso bili optimalni, komunikacija pogosto ni primerna, ni zadostna in je premalo organizirana oziroma strukturirana. Medicinske sestre po ugotovitvah nadzorne komisije večinoma mehansko sledijo navodilom zdravnika, zlasti zaradi negativnih odzivov, ki jih pogosto dobijo s strani večine zdravnikov.

Slabo obveščanje

Podatki na zdravniškem potrdilu o smrti pogosto niso bili izpolnjeni popolno. Komisija je imela tudi pripombe glede načina odločanja za obdukcije - odločevalec za obdukcijo ni bil vedno pravilno določen, neustrezno so se tudi sprejemale odločitve za odstop od obdukcij.

Komisija je ugotovila več nepravilnosti na področju zdravil, med drugim neustrezno spremljanje porabe zdravil - tudi tistih, ki se lahko zlorabljajo kot prepovedane droge, in njihovega predpisovanja.

Obveščanje o varnostnih zapletih ni potekalo skladno s pravili UKC, čeprav jih zaposleni večinoma zaznajo oziroma bi jih vsaj morali zaznati.

Zatajili nadzorni mehanizmi

Ivan Radan | Avtor: Planet TV Planet TV
Nadzor je bil sicer upravni, je pa zajel tudi primere smrti Radanovih bolnikov. Razkritje prvega primera sumljive smrti Radanovega bolnika, ki naj bi konec preteklega leta umrl zaradi mešanice kalija in morfija, je bilo posledica spleta naključnih dogodkov, saj so nadzorni mehanizmi zatajili, ker se jih zaposleni niso držali.

Zaposleni so po dogodku večinoma molčali in o dogodku niso poročali. Zdravniki, ki so dogodek zaznali ali bi ga morali zaznati, kaznivega dejanja niso prijavili organom. Odgovorni po razkritju niso ustrezno ukrepali, nekaterih potrebnih aktivnosti sploh niso izvedli, nekaterih pa ne pravočasno. Zadevo so na UKC obravnavali nekoordinirano in neusklajeno, je še ugotovila komisija.

Komisija je UKC naložila številne ukrepe oz. priporočila, Kolar Celarčeva pa bo zahtevala dosledno spoštovanje odločb poročila, tako da bo UKC odpravil vse nepravilnosti, o tem pa bo moral poročati.

Nekatere ukrepe mora UKC izvesti v dveh mesecih, nekatere pa v treh, šestih in 12 mesecih. Če bo treba, bo ministrstvo še z dodatnim nadzorom preverilo, ali je UKC dejansko izvedel potrebne ukrepe, je napovedala.

Odločbo bodo spoštovali

UKC Ljubljana na odločbo ni sprožil upravnega spora. Poročila pa ne nameravajo komentirati, saj gre, kot so zapisali v sporočilu za javnost, za dvostransko zadevo med bolnišnico in ministrstvom. So pa obljubili, da bodo spoštovali odločbe in poročilo.

Kolar Celarčeva je ob tem opozorila, da bi morali biti rezultati nadzora zelo resno opozorilo vsem zdravstvenim delavcem, da do takšnih dogodkov ne bo več prišlo. "Opozorilne dogodke je treba jemati resno in jih jemati kot poduk ter napotitev, da vzpostavimo take odnose in sistem, ki bo tudi v resnici deloval in se izvajal," je dejala.

Zato ministrstvo že načrtuje sistemskih ukrepov. Vsem predsednikom svetov javnih zdravstvenih zavodov bo ministrica predlagala, naj se člani svetov in vodstva zavodov seznanijo z nadzornim poročilom na nevrologiji. Na podlagi tega pa naj vodstva zavodov zagotovijo, da se v njihovih institucijah na ustrezen način obravnavajo opozorilne dogodke.

Tudi nagrajevanje

Poleg tega bo ministrstvo oblikovalo posebno delovno skupino in telo, ki bo oblikovalo kazalnike kakovosti, na podlagi tega pa bodo ovrednotene zdravstvene institucije. V doglednem času bodo lahko tudi razvrstili zdravstvene zavode glede na varnost in kakovost.

Po ministričinih besedah je prav, da bolnik, pa tudi plačnik zdravstvenih storitev ve, kam se glede na kakovost in varnost uvršča posamezna zdravstvena institucija. Tej lestvici bo moral slediti tudi mehanizem nagrajevanja, je dodala.

Ker se nekatere kršitve, ki so jih ugotovili v upravnem nadzoru, nanašajo tudi na zadeve, ki niso v pristojnosti ministrstva - kot primer kršitve delovnopravne zakonodaje, bo ministrstvo o tem obvestilo druge pristojne institucije, med drugim inšpektorat za delo in inšpektorat za javni sektor.

Nekatere ugotovitve v nadzoru so sicer že pokazali prejšnji notranji strokovni nadzori, ki so jih po primeru Radan izvedli v UKC. Prav tako zdravniška zbornica izvaja zunanji strokovni nadzor Radanovim delom.

Radana sicer policisti sumijo več umorov in je trenutno v priporu. Po razkritju teh primerov, januarja letos so ga odpustili z UKC Ljubljana. Prav danes bi mogla potekati obravnava tožbe Radana proti nekdanjemu delodajalcu zaradi prekinitve delovnega razmerja, a je odpadla in je preložena na začetek oktobra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.