Svet
8 ogledov

Številni Hrvati od jutri dalje brez dolgov

kune Shutterstock
Jutri na Hrvaškem začne veljati vladni ukrep odpisa dolgov socialno najbolj ogroženim državljanom. Tistim, ki so se v postopkih izvršbe znašli zaradi dolgov, ki ne presegajo približno 4.500 evrov, bodo omogočili, da začnejo znova.

V Banskih dvorih pričakujejo, da bodo zagotovili nov začetek za približno 60 tisoč ljudi, ki dolgujejo bankam ter telekomunikacijskim in komunalnim podjetjem.

Na Hrvaškem je okoli 320.000 državljanov, ki imajo blokirane račune zaradi različnih dolgov. Vlada je objavila, da so sredi lanskega leta skupno dolgovali več kot 3,5 milijarde evrov. Približno 90 odstotkov državljanov je bilo v hudih finančnih težavah več kot leto dni.

Tistim, ki jim bodo dolgove odpisali, nimajo niti premoženja niti prihrankov s katerimi bi lahko vrnili dolgove, ter imajo račune blokirane več kot leto dni. Njihove obveznosti so ocenjene na nekaj več kot 27,4 milijona evrov.

Pred tem je vlada podpisala sporazum z bankami in telekomunikacijskimi podjetji, ki so se bili pripravljeni odpovedati terjatvam do 1.300 evrov, medtem ko so javna komunalna podjetja v štirih največjih hrvaških mestih soglašala z odpisom največ 3.260 evrov.

Pogoji za odpis

Kot je povedala ministrica za socialno politiko in mlade Milanka Opačić, hrvaška vlada pričakuje, da bodo tudi druga hrvaška mesta sledila zgledu štirih največjih. Izpostavila je, da so vladni ukrepi strogi ter da bodo dolgove odpisali predvsem socialno ogroženim, vključno z osebami s posebnimi potrebami. 

Kot drugi kriterij je navedla, da bodo ugodnosti deležne osebe, ki imajo manj kot 326 evrov mesečnih prihodkov oziroma manj kot 160 evrov na člana gospodinjstva. Na ta način bi olajšali življenje tudi najbolj ogroženim upokojencem. 

Pogoj je tudi, da nimajo drugih nepremičnin razen tiste, v kateri živijo, ter da nimajo drugega premoženja, ki bi ga lahko prodali, ne da bi ogrožali svoje osnovne življenjske potrebe, je dodala ministrica. Pojasnila je, da gre večinoma za državljane, ki nimajo blokiranega računa zaradi osebnih napak temveč zaradi dolgotrajne gospodarske krize, zaradi katere so mnogi ostali brez služb.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:32 01.februar 2015.

    A nisi prebral?"Tistim, ki jim bodo dolgove odpisali, nimajo niti premoženja niti prihrankov s katerimi bi lahko vrnili dolgove"Tko al tko jim ne bi mogl nč vzet ker nč nimajo. Šli bi v osebn stečaj.. Edina razlika ...prikaži več je da bo namest neizterjanih plačil, velik del neizterjanih plačil poplačanih podjetjem. Pa še odlična publiciteta pri javnosti ki spregleda ozadje poteze. Pa še tko al tko bojo to plačal vsi davkoplačevalci države, gospodje so samo delček skupnega denarja preložil na podjetnike. Super poceni ideja za veliko političnih populističnih točk.

  • krtina 19:44 01.februar 2015.

    Bravo Hrvatje.Ma vzemit tisti košček morja, pa še Ljubljano zraven. In še nas zraven.Naši klinčeve politike pa vam damo, da vam uredijo Goli Otok.Lp pozdrav.