Slovenija
49 ogledov

Številni pomisleki glede preskakovanja vrst

zdravnik Shutterstock Simboliča fotografija.
Preskakovanje vrst, delitev bolnikov na bogate in revne, novi stroški za zdravstveno blagajno... so pomisleki, zaradi katerih bela napotnica še ne bo uveljavljena. Zahteve tudi po popolnem umiku.

Bela napotnica ne bo uveljavljena s 1. januarjem, kot je bilo napovedano. Zaradi številnih pomislekov jo bo obravnaval še upravni odbor (ZZZS) na seji prihodnji ponedeljek.

"Ne more kar nekdo, ki popoldne dela zasebno, potem pisati belih napotnic. Čim je napotnica za javni sistem, to pomeni stroške za ZZZS in vstopanje v solidarnost. Tu pa je potem možno preskakovanje in razne deviacije," meni predstavnik upokojencev v skupščini ZZZS Martin Toth.

"Barva napotnice pri preskakovanju čakalnih vrst ne igra nobene vloge. Pri tem igra vlogo marsikaj drugega," pa meni direktor zdravstvene blagajne Samo Fakin. Nadzor na preskakovanjem čakalnih vrst je naloga direktorjev bolnišnic oziroma izvajalcev zdravstvene dejavnosti. ZZZS pa nadzira bolnišnice z administrativnimi nadzori, v okviru tega nadzirajo tudi urejenost čakalnih vrst, poudarja Fakin. Po njegovem mnenju pa se stroški ZZZS zaradi bele napotnice ne bodo povečali. "Bomo pa imeli urejen pregled nad tem, koliko je takšnih bolnikov," pravi Fakin. 

"Gre za udejanjanje odločbe ustavnega sodišča"

Predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri zdravniški zbornici Mihael Demšar pa poudarja, da je bela napotnica zgolj udejanjanje odločbe ustavnega sodišča že iz leta 1998. "Če ne bomo upoštevali odločb ustavnega sodišča, potem res ne vem, kam gre ta država," je dejal Demšar.

Znova je izpostavil, da ta napotnica ničesar ne spreminja glede na sedanje stanje, le rahlo razbremeni družinskega zdravnika pisanja napotnic in bolniku prihrani eno pot - nazaj k osebnemu zdravniku, da bi mu napisal napotnico. Prepričan je, da gre pri nasprotnikih bele napotnice le za nepoznavanje problematike.

Delitev na bogate in revne bolnike

V Gibanju za javno zdravstvo menijo, da so trditve o razbremenitvi družinskih zdravnikov zavajanje javnosti in zahtevajo umik bele napotnice.

Prepričani so, da bo bolnik, ki bo imel denar in bo lahko plačal zasebniku, prej prišel na vrsto, bolj se bo zanj zdravnik potrudil, revni pa bo čakal na prepotrebno storitev dalj časa. "Gre za preskakovanje čakalnih vrst. Denar bolnika se kanalizira ne v javno zdravstvo, ampak v zasebno zdravstvo. Javno in zasebno zdravstvo se še bolj prepleta, namesto da bi se ločevalo in naredilo red," so zapisali v protestnem pismu. Menijo, da bi Ustavno sodišče glede bele napotnice moralo ponovno odločati na podlagi podatkov iz leta 2014, ne 1998. 

Kritičen tudi Marušič

"S plačilom pregleda pri specialistu boš hitreje prišel do nadaljnje obravnave kot tisti, ki bo čakal na prvi pregled na zeleno napotnico," meni tudi nekdanji minister za zdravje Dorjan Marušič, ki upa, da ZZZS tega ne bo plačeval, saj sicer lahko postavimo pod vprašaj smisel koncesij.

Marušič v uvedbi bele napotnice vidi tudi prednosti: ZZZS bo dobil pregled zasebnih ambulant v Sloveniji in zanesljiv podatek, v katerih od teh delujejo tudi zdravniki, sicer zaposleni v javnem sistemu. Pozitivno je tudi to, da bi se na ta način lahko zmanjšale čakalne dobe na prvi pregled pri specialistu. Kot negativno pa je izpostavil, da se bodo čakalne dobe skrajšale na račun plačila iz lastnega žepa.

"Na nek način je ZZZS legaliziral tisto, kar je vrsto let napadal, kar je malo presenetljivo," pravi Marušič. Po njegovem prepričanju bi se zadevo gotovo dalo urediti drugače. A je dodal, da bo čas med drugim tudi pokazal, koliko se bo povečalo število zasebnih ambulant, v katerih bodo delali zdravniki javni uslužbenci.

Komentarjev 7
  • Nadia Pikelj 08:39 20.december 2014.

    Bolj se bo zapiral sistem, manj bomo ljudje imeli. Glede opevanih časov se je treba spomniti, da o kakšni izbiri zdravnika ali kogarkoli v zdravstvu ni bilo govora, kaj šele o drugem mnenju. Ko berem vse te komentarje in predloge ...prikaži več zakonov si ne morem kaj, da ne pomislim na tisti čas. Niti ne veste, kaj imate. Kar se tiče privat zdravstva je pa treba itak ločit tiste ki delajo na koncesijo, in jih plača ZZZS, in tiste, ki delajo povsem privat in jih plača pacient. V vsakem primeru je odnos do pacienta boljši, naredit mora zanj vse, ker na srečo imamo MOŽNOST IZBIRE in v kolikor s storitvijo nismo zadovoljni, izvajalca gladko zamenjamo. Ne želite si, da bomo odvisni samo od ene ustanove, ki bo vodena preko politične opcije, ki bo trenutno na oblasti.

  • mph 18:58 18.december 2014.

    Misliš te ZDA, ki so zakuhale še vse svetovne krize do zdaj? Ki igrajo svetovnega policaja, ki so ustvarile več revščine na svetu kot vsi ostali sistemi skupaj? Ki so ustvarile muslimanske fanatike? Ki so pod Reganom uničile dejansko Yu, ...prikaži več da bi nam vpeljale "tržno gospodarstvo" po meri njihovih multinacionalk? Misliše te iste ZDA, ki zdaj trening ponavljajo na širšem vzorcu cele EU? Uau. ZDA so bile samo EN od posojilodajalcev (ki jih je, mimogrede, Yu redno vračala). Eh, ko si ti živel v Argentini, smo se tukaj imeli čudovito in smo imeli super sistem. In če bi ostali še naprej tam, če ne bi bilo ZDA, ... bi nam šlo skupaj s preostalim svetom pravzaprav zelo dobro.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:54 18.december 2014.

    pol pejt pa v ameriko živet. pa si plačuj vse sam. živi svoje neoliberalne ameriške sanje.