Slovenija
314 ogledov

Število porok prepolovljeno, ločitev nič manj. Vse več je afer.

Kljub nenavadnim okoliščinam je bil zakon zelo resen in Amy je prevara hudo priz Žurnal24 main
V 35 letih se je število porok prepolovilo, na drugi strani število ločitev ne upada. "Vse več imamo terapij, kjer se zgodi afera," pojasnjujejo zakonski svetovalci.

Še leta 1980 se je vsako leto poročilo več kot 12 tisoč parov, leta 2013 jih je pred oltar stopilo le še nekaj več kot šest tisoč. 

"Saj poroka je le papir. Saj sva skupaj in nama gre; če se poročiva, ne bo nič drugače, pa še veliko denarja bova morala za poroko nameniti," so najpogostejši argumenti, zaradi katerih pari raje živijo na koruzi, pojasnjuje terapevtka Klavdija Ferčak iz Centra za psihoterapijo in kakovost odnosov. 

"Terapevti pa vidimo, da možgani poznajo razliko med zavezo oziroma njeno odsotnostjo," dodaja.

grafika | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

" Če pa že so poroke, je pomemben podatek, da je odstotek ločitev relativno visok. Partnerja se pač odtujita, vse več je afer. Takšen dogodek popolnoma uniči zaupanje, a kljub temu pari poskušajo odnos rešiti," poudarja Ferčakova.   

Od leta 1980 število ločitev pravzaprav ne upada niti ne narašča, vrti se okoli številke 2.500.

graf | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

"Družba je bila včasih drugače usmerjena, dojemanje ločitve je bilo drugačno. Kljub temu odločitev za ločitev danes ni nič lažja, kot je bila pred dvajesetimi ali tridesetimi leti, pari se trudijo. A vedeti morate, da k nam pridejo tisti, ki želijo nekaj narediti za svojo vezo, preden se ločijo," še pravi. 

Na vprašanje kolikšna je uspešnost terapij, pa Ferčakova odgovarja: "Odvisno koliko časa po aferi pridejo, koliko časa je afera trajala in ali sploh želita oba partnerja na odnosu delati. Proces je naporen, po aferi veza za okrevanje potrebuje dolgo časa. Imamo tudi primere, ko so bile afere dolgotrajne, pa se je odnos dal rešiti, ker sta oba to želela."

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 13
  • Marija Eržen 20:37 16.junij 2015.

    Ne, ljudje raje kot bi se za nekaj resno odločili žive "kje v tri dni" !!!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:24 15.junij 2015.

    Lepo se da bit skp tud brez poroke. Poznam lep par k je že 20 let skupaj , je vsak tko zgleda zvest en drugmu pa nista imela poroke. Čist odvisno od tega kakšen človk si. Na 6000 poročenih se ...prikaži veče jih 2500 loči. To je skoraj polovica...Poroka že ne more bit neko merilo za zvestobo al pa uspešnost zveze. Kvečjemu je to izpolnjevanje želje žensk ki ljubijo hollywood filme in rabjo ne sam dobrega, zvestega moškega ampak predvsem pravljico idile ki naj bi prišla skupaj z poroko.

  • Pepe007 13:28 15.junij 2015.

    Ja, ja :). Vsekakor, nekega se vsedeta skupaj, si pogledata v oči in si rečeta: midva bova skupaj, ne bova pa se poročila. Ljudje preprosto po prvem seksu doživijo drugi seks in tako dalje, ne najdejo pa novega ...prikaži več partnerja, čeprav računajo nekje v glavi, da ga bodo. Ampak niso ravno tako uspešni, kot mislijo, da so in ostanejo nekaj let pri istem na koruzi.