Zdravje > Aktualno
30 ogledov

Število sirot narašča

Ebola EPA
Zaradi ebole je v Afriki izgubilo veliko otrok enega ali oba starša, zaradi strahu pred boleznijo pa jih zavračajo tudi ostali svojci.

Od začetka izbruha ebole v Zahodni Afriki je najmanj 3.700 otrok izgubilo enega ali oba starša, opozarja UNICEF. Številne sirote se soočajo z zavračanjem s strani sorodnikov, ki se jih izogibajo zaradi strahu pred okužbo.

"Na tisoče otrok je zaradi ebole priča umiranju svojih mater, očetov ali sorodnikov," je dejal Manuel Fontaine, UNICEF-ov regionalni direktor za Zahodno in Centralno Afriko, ki se je pred dnevi vrnil z dvotedenskega obiska Gvineje, Liberije in Sierra Leoneja. "Ti otroci potrebujejo takojšnjo posebno pomoč in podporo, saj se mnogi počutijo nezaželene in zapuščene. Običajno skrb za sirote prevzamejo člani širše družine, toda strah pred okužbo z ebolo je v nekaterih lokalnih skupnostih močnejši od družinskih vezi."

Število se bo kmalu podvojilo

Medtem ko se število smrtnih žrtev zaradi ebole vztrajno povečuje, UNICEF-ova poročila iz Gvineje, Liberije in Sierra Leoneja kažejo na velik porast števila sirot v zadnjih tednih in na nevarnost, da se bo število sirot do sredine oktobra celo podvojilo. Otroci so zaradi ebole izjemno čustveno prizadeti, še posebej kadar so sami ali njihovi starši izolirani zaradi okužbe in zdravljenja.

UNICEF povečuje prizadevanja za zajezitev ebole, pri čemer uporablja preizkušene tradicionalne in nove načine, da bi ranljivim otrokom zagotovil pomoč, ki jo potrebujejo. V Liberiji UNICEF pomaga vladi pri usposabljanju dodatnih psihologov in socialnih delavcev za delo na terenu. Sodeluje z lokalnimi oblastmi in na najbolj prizadetih območjih krepi podporo, ki jo otrokom nudijo družine in lokalne skupnosti. Posebno skrb namenja otrokom, ki so zaradi ebole ostali brez staršev ali pa so jih družine zapustile. V Sierra Leoneju bodo več kot 2.500 ljudi, ki so preživeli okužbo z ebolo in pridobili imunost, usposobil za zagotavljanje pomoči in podpore okuženim otrokom v izolacijskih centrih. V sodelovanju s partnerji si s pomočjo posebne mreže za iskanje in identifikacijo družin prizadeva za ponovno združitev otrok, ki so bili ločeni od svojih staršev, z ožjimi ali širšimi družinami. Otrokom in sirotam zagotavlja tudi psihosocialno pomoč. V Gvineji pa bodo v sodelovanju s partnerji zagotovili psihosocialno pomoč za 60 tisoč ranljivih otrok.

"Ebola spreminja osnovni človeški odziv, kot je zagotavljanje pomoči bolnemu otroku, v zavračanje te pomoči, zaradi česar mnogi otroci ne bodo preživeli," opozarja Fontaine. "Večina otrok, ki jih je prizadela ebola, ni deležna ustrezne pomoči in podpore. Na krizo takšnih razsežnosti se ne moremo odzvati na običajen način, temveč potrebujemo več poguma, iznajdljivosti in veliko več finančnih sredstev," dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.