Slovenija
31 ogledov

Število stečajev se je povečalo za 500 odstotkov

slovenija 13.10.2008 gradbinec, delavec na gradbiscu, delavni oder, konstrukcija Boštjan Tacol
Od leta 2008, ko je udarila kriza, število stečajev narašča. Rekordno število so na sodišču zabeležili lani, ko je moralo svoja vrata zapreti več kot tisoč podjetij. Skupen znesek prijavljenih terjatev v stečajih je bil lani 3,4 milijarde evrov, pravijo na vrhovnem sodišču.

"Podjetniki nimajo več za preživetje in ko se zgodi to, ne preostane drugega, kot da podjetje zapreš," pravi predsednik obrtne zbornice (OZS) Branko Meh. 

"Zmajev rep propada velikih gradbincev je grdo udaril po podizvajalcih, ki so zelo ranljivi. Po Darwinu gre zelo preprosto: velike ribe žrejo male. Delodajalci v tem primeru niso v nič boljšem stanju kot so zaposleni, nimajo velikih kapitalskih rezerv," dodaja Igor Antauer, predstavnik delodajalskega združenja.

"Gospodarsko okolje se še ni bistveno popravilo. Je pa res nekaj: nekateri živijo bolje, kot so pred krizo, večina pa mnogo slabše. Opozoriti je treba, da je pri nas ogromno s.p.jev, ki so se zaradi krize znašli v težavah in če to seštejete z osebnimi stečaji, govorimo o družinskih tragedijah. Osebna sfera je tukaj povsem povezana s poslovno," opozarja Antauer.

Podjetniki bentijo tudi nad državo

Tudi država se obnaša mačehovsko, pravijo na OZS čeprav je res, dodajajo, da ministri obljubljajo, da nam ne bodo zviševali davščin. "Cel kup razlogov sicer obstaja, zakaj podjetja propadajo, pa tudi, zakaj se ljudje ne odločajo za podjetniško pot. To pripisujemo tudi visokim davkom in prispevkom ter kar že ves čas opozarjamo, birokratskim oviram, ki jih je treba nemudoma odpraviti," je kritičen Meh.  

"Država lahko pomaga predvsem z dobro in hitro pravno državo, kar pomeni hitre postopke, da se podjetja ne izčrpavajo še zaradi tega. Predvsem pa je pomembno, da se naredi red v bančnem sektorju. Davkoplačevalci smo sanirali banke, da bodo lahko servisirale ljudi in gospodarstvo, banke pa zaradi prastrahu trenutno ne opravljajo svoje funkcije," sklene Antauer.

Komentarjev 4
  • brencl47 15:41 20.januar 2015.

    Kateri poklici - po mojem so to edino birokratski paraziti v javnem sektorju, ki si z nesmiselnimi zavlačevanji umetno ustvarjajo delo in utrjujejo svojo nepogrešljivost!

  • brencl47 15:38 20.januar 2015.

    Si pa res b*b*c, glavna rak rana so raznorazne upravne enote, arso in podobni, kjer se birokratski intelektualni paraziti z blagoznenečimi nazivi v nedogled pasejo po raznih vlogah in sprejemajo predpise, ki so skregani z vsako zdravo pametjo. Njih edini ...prikaži več cilj je, da polnijo državna korita, čim manj delajo in z dubiozami upravičujejo svoj obstoj!

  • bububu12 13:55 20.januar 2015.

    ja seveda, ti poklici namreč poberejo največ denarja javnemu sektorju in najmanj delajo ... tle bi morali še znižati plače, ostale višje kar pustimo, zakaj bi pljuvali v lastno skledo in po politično in denarno močnih ljudeh .. ?