Slovenija
137 ogledov

Štipendije za deficitarne poklice sto evrov na mesec

Žurnal24 main
Še v tem mesecu bo objavljen razpis za štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2015/2016.

Vlada je danes sprejela Politiko štipendiranja v letih do 2015 do  2019. V njej so opredeljen področja, ki jih bo vlada spodbujala preko politike štipendij za deficitarne poklice.

Sto evrov mesečno

Štipendija za deficitarne poklice znaša sto evrov mesečno  in se lahko dodeli istočasno z vsemi štipendijami, tako državno kot Zoisovo, razen s kadrovsko štipendijo. Razpisanih bo okoli tisoč štipendij, zagotovljenih je 1,2 milijona evrov.

Namen štipendij za deficitarne poklice je spodbujanje mladih za izobraževanje za tiste poklice, za katere je na trgu zaznati razkorak med trenutnim in prihodnjim številom razpoložljivih kadrov in predvideno ponudbo delovnih mest.

Neskladja se bodo še povečala

Deficitarnost poklicev je odraz neravnovesja na trgu, na eno strani gre za presežek iskalcev zaposlitve z izobrazbo, za katere na trgu ni potrebe, na drugi strani pa se podjetja soočajo s težavami pri pridobivanju ustreznega kadra.

Na zavodu za zaposlovanje predvidevajo, da se bodo neskladja na trgu sčasoma še poglobila, predvsem pri delovnih mestih s srednjo poklicno izobrazbo. Osebe, ki zdaj opravljajo deficitarne poklice, bodo zapustile trg dela, priliva mladih, ki bi zapolnili delovna mesta pa ne bo. To se lahko negativno odrazi v razvoju slovenskega gospodarstva.

Kot deficitarni poklici so v srednjem strokovnem izobraževanu opredeljeni poklici: grafični operater, zlatar, kamnosek. računalničar, mehatronik operater, izdelovalec kovinskih konstrukcij, oblikovalec kovin, elektrikar, avtokaroserist, pek, slaščičar, mesar, mizar, zidar, izdelovalec suhomonažnih gradenj, slikopleskar-črkoslikar, pečar, gozdar, gastronomske in hotelske storitev, dimnikar.

Iz področja strokovnega izobraževanja so deficitarni poklici: grafični tehnik, tehnik računalničarstva, tehnik mehatronike, strojni tehnik, elektrotehnik, kemijski tehnik, lesarski tehnik, tehnik steklarstva, gradbeni tehnik, gozdarski tehnik, gastronomija in turizem ter naravovarstveni tehnik.

dezurni@zurnal24.si

Namen štipendij za deficitarne poklice je spodbujanje mladih za izobraževanje za tiste poklice, za katere je na trgu zaznati razkorak med trenutnim in prihodnjim številom razpoložljivih kadrov in predvideno ponudbo delovnih mest.


Štipendija za deficitarne poklice znaša 100 EUR mesečno in se lahko dodeli istočasno z vsemi štipendijami (državno in Zoisovo), razen s kadrovsko štipendijo. Razpis za štipendije za deficitarne poklice za leto 2015/2016 bo objavljen predvidoma v mesecu juniju. Razpisanih bo okoli 1000 štipendij, skupna višina za to zagotovljenih sredstev znaša 1,2 milijona evrov.

 

V letih 2015–2019 bo Slovenije za deficitarne poklice vsako leto zagotavljala 1,2 mio EUR. To pomeni, da bo Sklad za razvoj kadrov in štipendije vsako leto objavil javni razpis za dodelitev do 1.000 štipendij za deficitarne poklice. V javnem razpisu za posamezno šolsko leto bo sklad glede na stanje na trgu dela in vpis v posamezne izobraževalne programe v preteklih šolskih letih določil izobraževalne programe, za katere se dodeljujejo deficitarne štipendije.

 

Vlada želi s tovrstnimi štipendijami;

  • zagotavljati ustrezni kader na trgu dela glede na povpraševanje delodajalcev
  • spodbujati vpis na vrste in področja izobraževanja, ki pospešujejo gospodarski razvoj in izboljšujejo zaposljivost
  • spodbujati  vpise v izobraževalne programe srednjega poklicnega in  strokovnega izobraževanja
  • promovirati poklicno in strokovno izobraževanje

Pričakujemo, da se bo s štipendiranjem deficitarnih poklicev razširila ponudba kadrov z deficitarnimi poklici in se povečal vpis na šole z izobraževalnimi programi za deficitarne poklice.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.