Slovenija
23 ogledov

Štipendije za izjemne dosežke

Dijaki Boštjan Tacol
Gimnazijci in doktoranti bodo brez štipendij. Nova merila za Zoisove.

Če bo sprejet nov zakon o štipendiranju, bodo študenti v naslednjem šolskem letu lahko prejemali več štipendij hkrati. A le na prvi in drugi bolonjski stopnji, saj ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) predlaga ukinitev štipendij za doktorske študente. Ti naj bi bili upravičeni le še do štipendij v programu mednarodne mobilnosti Ad futura.

Nagrade za kratek študij

Štipendist bo lahko prejemal štipendijo le za neprekinjen študij vključno z enim letom absolventskega staža po vsaki stopnji. Do štipendije bodo, če ne opravijo letnika, upravičeni le tisti, ki so postali starši ali izpitov niso naredili zaradi zdravstvenih in drugih izjemnih okoliščin. Če bodo štipendijo prejemali med absolventskim stažem, bodo morali do njegovega konca diplomirati. Če bodo to storili pred koncem leta, pa jim bo država izplačala enkratni znesek v višini preostalih štipendij.

Prvi pogoj za pridobitev Zoisove štipendije bo izjemni dosežek, a se športni ne bodo šteli. Nadarjenost ne bo več med merili za upravičenost. Nižajo se tudi vstopne povprečne ocene. Učenci bodo morali imeti povprečno oceno 4,7, dijaki 4,1, študenti pa 8,5.

Dijaki da, a le nekateri

Čeprav je bila zahteva javnosti, da se štipendije spet uvedejo za vse mladoletne dijake, jih MDDSZ uvaja le za tiste, ki se bodo odločili za deficitarne poklice. Te bodo določali vsakih pet let. “To ne bo administrativno oviranje vpisov, ampak bodo nagrade, če se odločiš za poklic, v katerem lažje dobiš delo,” pravi minister za delo Andrej Vizjak. “Mladi ne vedo najbolje, kako se odločiti za poklic. Morda tako ne bo toliko mladih izobraženih brezposelnih,” dodaja. Na Študentski organizaciji Slovenije (Šos), ki je svoj predlog zakona umaknila, pričakujejo, da “se bomo o vsebini zakona še pogajali in našli skupne rešitve”. Predsednik Šosa Mitja Urbanc pravi, da bodo pripombe na zakon predstavili še ta teden.

Komentarjev 2
  • anonimni12 08:46 23.januar 2013.

    in ti bi stipendiral vse povprek, tudi tiste, ki si vzamejo "dopust"? Hvala bogu, da se omeji brezvezno trosenje in da se zacne investirati v tiste, ki so perspektivni in zagnani.

  • privat 08:27 23.januar 2013.

    Stari prdci so vse pokradli in mladina bo to vse plačala...v 200 letih! Pa še vedno ni krivih za tako razmerje?? Sodišče funkcionira,policija opravlja svoj posel,država fukcionira!! Kaka debilnost