Popotnik
126 ogledov

Štiri ideje za popoln slovenski izlet

Finančni mehanizmi Finančni mehanizmi
To poletje raziskujte slovenske bisere, ki so zdaj s pomočjo Finančnega mehanizma EGP še privlačnejši. Doživite življenje v rudniku živega srebra, oglejte si soline z električnim vlakcem, potopite se do ostankov rimske obmorske vile …

Ta konec tedna so Idrijo obiskali številni ljubitelji slovenskega ponosa – idrijske čipke, saj je od petka do nedelje potekal že 36. Festival idrijske čipke. Gre za etnološko, gospodarsko, kulturno, izobraževalno in zabavno prireditev, ki pomeni tudi uvod v brezskrbne poletne dni.

Idrija pa ni znana le po idrijski čipki, ampak tudi po drugem največjem rudniku živega srebra na svetu. Bogato dediščino, ki je umeščena na UNESCOV seznam svetovne dediščine, je treba ohraniti za naslednje rodove. Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija je zato v ta namen izpeljal projekt Idrija – območje topilnice rudnika živega srebra – 1. Faza obnove. Partnerja pri projektu sta bila še Mestni muzej Idrija – Muzej za Idrijsko in Cerkljansko in Magma Geopark iz Norveške.

Cilj projekta je ohraniti ogrožen kulturni spomenik državnega pomena, oživeti dediščino z izobraževalnimi in turističnimi vsebinami ter obogatiti turistično ponudbo območja. Zato si enega od naslednjih poletnih vikendov rezervirajte za popoln izlet v slovensko preteklost …

Nova avantura v solinah

Na izlet v slovensko preteklost se lahko odpravite tudi v Krajinski park Sečoveljske soline, kjer lahko spoznate pradavni način solinarjenja. Tradicionalno ročno pobiranje soli na solnih parcelah ni le posebnost kulturne dediščine sredozemske Slovenije, ampak med drugim omogoča ohranjanje najpomembnejše naravne dediščine sečoveljskih solin. 

Po pisnih virih so stare že več kot sedemsto let, kot krajinski park pa so zavarovane od leta 1989, tako da so v njem dovoljene le tiste gospodarske dejavnosti, ki ne ogrožajo naravnega ravnotežja. Med drugim so jih leta 1993 priznali kot Ramsarsko lokaliteto, ki državo zavezuje, da ščiti močvirja kot prebivališča ptic, ki jih boste srečali tudi ob obisku slovenskega bisera.

To poletje bo obisk še zanimivejši. Po parku se boste lahko zapeljali s pravim električnim vlakom ali z enim od novih električnih koles. V sklopu projekta “Okoljsko prijazen obisk zavarovanih območij” oziroma CARS-OUT! so uredili tudi 4,5 kilometra čudovitih poti, ki bodo dodatno popestrile vaš izlet.

Obisk slovenske obale v poletnih mesecih bo zagotovo vključeval tudi osvežitev v morju. 

Dostopna rimska vila

Ste vedeli, da si je od aprila v Sloveniji prvič mogoče ogledati rimske ostanke s potapljanjem za začetnike? Zahvala gre projektu AS, ki je prav tako sofinanciran iz Programa Finančnega mehanizma EGP. 

To poletje morate obiskati tudi arheološko najdišče Simonov zaliv, ki je bogat kulturni spomenik državnega pomena. Tako boste videli najbolje ohranjene in raziskane ostanke rimske obmorske vile s pristaniščem v Sloveniji. Navdušeni bodo tudi tisti, ki s potapljanjem nimajo nobenih izkušenj.

Parkiraj in doživi naravo

Projekt Parkiraj in doživi naravo, ki je sofinanciran iz Programa Finančnega mehanizma EGP, je poskrbel za vse ljubitelje našega Triglavskega narodnega parka in za naše zanamce. Bohinjsko jezero in Krn sta zaradi privlačnosti ohranjene naravne in kulturne dediščine zelo obiskani turistični območji, kar je pozitivno za gospodarski razvoj, individualen avtomobilski promet pa žal ogroža tamkajšnje naravno ravnovesje.

Zato so v sklopu projekta zmanjšali obremenjenost narave z avtomobilskim obiskom in povečali dostopnost naravnih vrednot s pohodništvom, kolesarjenjem in javnim prometom. S tem so povečali privlačnost doživljanja Bohinjskega jezera in Krna, zato naj vam ta izlet letošnje poletje nikar ne uide.

Vsi našteti izleti so še zanimivejši zaradi projektov, ki jih je Slovenija uresničila v okviru Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora in Norveškega finančnega mehanizma 2009–2014. V zadnjih letih je sicer z 29 milijoni evrov uresničila več kot 120 projektov.