Slovenija
38 ogledov

Štiri podjetja ameriški banki

DUTB Anže Petkovšek
Terjatve do ACH, Elana, Polzele in Adrie Airways kupil Merrill Lync.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in ameriška banka Bank of America, Merrill Lynch International Limited sta danes podpisali pogodbo o prodaji terjatev do Proteja in skupine ACH, Elana, Polzele in Adrie Airways. V DUTB tega, koliko znaša kupnina, "zaradi zagotavljanja skladnosti s predpisi na strani kupca" ne razkrivajo.

Sklenjeni posel vključuje možnost, da v primeru Polzele kupec pridobi tudi kapitalske deleže DUTB. Posel ne vključuje kapitalskih deležev DUTB v družbi Adria Airways, proces prodaje teh deležev se bo še naprej odvijal v okviru postopka, ki ga usmerja Slovenski državni holding, so sporočili.

Prodajni postopek, ki ga je na začetku februarja uvedla DUTB, je pritegnil veliko zanimanja mednarodnih in domačih vlagateljev. Na podlagi nezavezujočih ponudb je DUTB za nadaljnjo obravnavo oblikovala paket štirih naložb.

Na DUTB s poslom zadovoljni

V zadnji fazi postopka so bili najboljši ponudniki povabljeni, da oddajo končne zavezujoče ponudbe. Med njimi je DUTB izbrala najboljšo, dodajajo.

Predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg je s poslom zadovoljen: "Zaradi dela DUTB na področju prestrukturiranja se je vrednost teh primerov v zadnjih 15 mesecih močno povečala. Posebej sem vesel za razvoj primera ACH, pri katerem je bila ustvarjena izjemna dodana vrednost. Spomnimo, da je bil ACH v trenutku, ko je DUTB prevzela njegove terjatve, na robu stečaja," je dejal Nyberg.

Prav tako ga veseli, da Merrill Lynch vstopa v Slovenijo kot investitor. "Gre za zaupanja vrednega, izkušenega partnerja s pomembno finančno močjo. Prepričan sem, da bo novi lastnik nadaljeval z delom, ki ga je začela DUTB," je dodal Nyberg.

Glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson je ocenil, da bo posel prispeval k izpolnjevanju strateškega načrta in ciljev DUTB. "Prepričani smo, da bo pripomogel k izboljševanju zaupanja vlagateljev in povečal njihovo pripravljenost za sklepanje poslov v Sloveniji. DUTB ima v obravnavi terjatve številnih družb, katerih sedanji ali nekdanji lastniki bodisi niso bili zmožni bodisi niso bili pripravljeni vlagati v osnovne dejavnosti svojih družb. V prihodnosti bo odločilno pritegniti še več kapitala za naložbe v družbe, s katerimi upravlja DUTB," je dejal Mansson in dodal, da širše gledano Slovenija za rast svojega gospodarstva potrebuje tako domači kot tudi tuji kapital.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 01:07 01.april 2015.

    "V DUTB tega, koliko znaša kupnina, "zaradi zagotavljanja skladnosti s predpisi na strani kupca" ne razkrivajo."sploh se ne ve kakšna je kupnina ...mi naj jim pa na slepo verjamemo da je dobra!? kok se to norca delajo iz države....grdo!

  • spenjac 22:15 31.marec 2015.

    Prodali NKMB, na skrivaj prodali terjatve DUTB - medtem, ko smo se mi ubadali s homoseksualnimi porokami. Lepo izpeljano, res, čestitke barabam. Da najprej vložiš skoraj milijardo, potem pa za ta vložek dobiš 200 mio... Res me zanima kako/koliko gre ...prikaži več pri teh poslih pod mizo.