Slovenija
255 ogledov

Štiri tisoč otrokom starši ne plačujejo preživnine

otroci šola Saša Despot
Ker jim starši ne plačujejo preživnine, mora vsaj štiri tisoč otrokom nadomestilo plačati država. To za otroka do šestega leta starosti znaša 72 evrov.

Po podatkih preživninskega sklada preživnine, ki v povprečju znaša 131 evrov, ne plačuje kar vsak šesti starš. "Neplačnikov je gotovo še več, a se upravičenci ne obrnejo na nas, zato je natančno število neplačnikov praktično nemogoče ugotoviti," pravijo.

grafika - preživnine | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Starši so dolžni preživljati svoje otroke do polnoletnosti, tako da v skladu s svojimi sposobnostmi in zmožnostmi zagotovijo življenjske razmere, potrebne za otrokov razvoj," poudarjajo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ), kjer dodajajo, da je bil preživninski sklad, ki otrokom izplačuje nadomestilo preživnine, ustanovljen prav z namenom povečati socialno varnost teh otrok.

Kdor ne plača tvega izvršbo

Do preživnine je sicer upravičenih nekaj manj kot 67 tisoč otrok, velika večina je starih med 6 in 14 let. Dve tretjini jih prejema med 80 in 200 evri preživnine, najvišja pa po podatkih MDDSZ znaša 1.562 evrov.

Če starš preživnine ne plačuje, ali je ne plačuje na način in v obsegu, kot je to določilo sodišče, lahko upravičenec predlaga izvršbo.

grafika - preživnine | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Otroku pripada pravica do nadomestila preživnine, če je postopek izvršbe neuspešen ali če ta traja več kot tri mesece," pojasnjujejo na MDDSZ, na preživninskem skladu pa dodajajo, da bilo v letu 2014 nadomestilo preživnine vsak mesec v povprečju izplačano 3.962 otrokom. "Povprečno mesečno izplačilo na otroka je znašalo 82 evrov," pravijo.

Država je v zadnjih petih letih za otroke, ki preživnine ne prejemajo, izplačala dobrih 20 milijonov evrov.

Ker starši ne plačujejo preživnin, imajo več dela tudi policisti

Tudi število prijavljenih kaznivih dejanj zaradi neplačevanja preživnine se veča. V zadnjih štirih letih so policisti obravnavali za četrtino več takih primerov. 

"Cilj kazenskega pregona ni kaznovanje neplačnikov z zaporno kaznijo, temveč izpolnitev njihovih materialnih obveznosti do otrok. Preživninski sklad poskuša z dosledno izterjavo izplačanih nadomestil preživnine od preživninskih zavezancev doseči zavedanje, da se plačilu preživnine ne da izogniti," poudarjajo na MDDSZ.

grafika - preživnine | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • dragec 13:16 23.marec 2015.

    Bogu hvala, da so otroci JJ in MZ že tako stari in, da so jim slabi starši premožni

  • dragec 12:38 23.marec 2015.

    Janša naj bi poskrbel ta sina iz prve zakonske zveze, velja tudi za Zvera, kaj pa drugi ??????

  • Domen Kleva 12:29 23.marec 2015.

    Ko pa hočeš iztirjati ali tekočo preživnino ali pa preživnino za nazaj so pa sodišča zelo toga. Večina tega ne počne vsak dan in ko dobiš odločbo o izterjavi... pač računaš da po roku za pritožbo ta posta e pravnomočna... ...prikaži več Že, samo rabiš še potrdilo da je pravnomočna in izvršljiva. V bistvu moraš po 14 dneh nazaj na sodišče in dobiti štempiljko o pravnomočnosti in izvršljivosti in če tega ne dobiš ni nič. Skratka država ne olajša nič in avtomatsko pri osnovah za olajšave štejeno da je preživnina bila izplačana tudi če ni bila, s pritožbami pa se ne doseže ničesar!