Svet
129 ogledov

Štiri učenke pred šolo surovo preteple dekle

pretep Žurnal24 main
Po družbenih omrežjih je v preteklih dneh zakrožil posnetek izpred ene od srednjih šol v poljskem Gdansku, kjer se štiri dekleta surovo znesejo nad kolegico.

Pretep se je zgodil sredi belega dne, v času, ko je bilo pred šolo kup otrok, a nihče ni naredil ničesar, da bi nasilje preprečil. Še več, eden od njih je vse posnel in posnetek objavil na spletu. Dogodek je pod drobnogled že vzela policija.

Na posnetku lahko vidimo, kako se štiri učenke spravijo nad dekle, jo zmerjajo in nato grobo pretepejo. "Brcni jo v glavo,"lahko v ozadju slišimo kričati fanta. Ena od napadalk se na to takoj odzove in žrtev brcne v glavo.

Nobeden od mimoidočih učencev ne pokliče učiteljev, nihče ne pomaga pretepeni deklici. Skupina otrok, ki pretep opazuje, napadalke še spodbuja, z udarci zato nadaljujejo, vlečejo jo tudi za lase.

Šele proti koncu posnetka eden od fantov reče, da je bilo pretepanja dovolj.

Policija je kmalu po objavi posnetka na spletu dogodek začela preiskovati in ugotovila, da je bila žrtev 14-letno dekle iz Gdanska. Policija je sporočila, da je utrpelo številne poškodbe, zaslišali so tudi njeno mamo. Na zaslišanje so poklicati tudi starše napadalk in tistih otrok, ki so bili priča pretepu, in so njihovo identiteto že ugotovili.

"Razpršena odgovornost, torej položaj, v kateri nihče ne reagira, ker vsi pričakujejo, da bo nekdo drug, je zelo nevaren fenomen," je za poljske medije povedala psihologinja Ana Białous-Griffiths. V podobnih primerih naj žrtev za pomoč prosi konkretno osebo, saj se bo ta čutila odgovorno, še dodaja. 

Na prvi pogled ocenjuje psihologinja, je pretep klasičen primer rivalstva med mladimi, naj bo za ugled, moč ali kaj podobnega. Če se otroci ne morejo ali znajo dokazati drugače, se pogosto zgodi, da se skozi nasilje in primitivno obnašanje, saj jih družba le tako dojame kot 'pomembno' osebo. 

Takšne osebe se običajno družijo skupaj in se spodbujajo, še pravi in poudarja, da v takšnih primerih zelo pomembno vlogo igrajo starši in šola, ki morajo otrokom jasno povedati, kaj se je zgodilo in kaj je razlog za to.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Syn
    Syn 10:09 17.maj 2017.

    Da sem starš te punce, poiščem vse te smrkle in jih pomečem po asfaltu kak so dolge in široke.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 17:39 16.maj 2017.

    Potemtakem bi v trenutku mlatenja teh omejenk postale one uboge deklice in bi bilo žalostno, da ni nihče posegel vmes.... mislim halo? Dvojna merila.

  • Igor Đukanović 12:24 15.maj 2017.

    Za Poljakinje je lahko biti pameten. A natanko enak vandalizem je bil posnet v Mariboru. Slabo desetletje nazaj. Enake reakcije...