Svet
127 ogledov

Štirim tihotapcem grozi doživljenski zapor

sojenje, Madžarska epa
Začetek sojenja tihotapcem, odgovornim za smrt 71-ih beguncev v hladilnem tovornjaku.

Pred sodišče v madžarskem mestecu Kecskemet je danes stopilo 11 obtožencev, nekateri med njimi so obraze zakrili z maskami.

Umora beguncev, ki so jih avgusta 2015 našli v zapuščenem tovornjaku hladilniku na avstrijski avtocesti, so obtožene štiri osebe, trije afganistanski državljani in trije Bolgari. Četverici v primeru krivde grozi dosmrtni zapor.

Obtoženih je še sedem Bolgarov, ki jim tožilstvo očita, da so skupaj s preostalo četverico prek Madžarske pretihotapili 1200 migrantov in na tak način zaslužili najmanj 300.000 evrov. Zanje tožilstvo zaradi tihotapljenja ljudi zahteva večletne zaporne kazni v strogo varovanem zaporu.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, za sodni proces med tujimi mediji vlada veliko zanimanje. Približno 100 novinarjev si je prizadevalo za sedež v sodni dvorani z 80 sedeži.

sojenje, Madžarska | Avtor: epa epa

Odkritje 71 nesrečnikov, ki so se zadušili v tovornem prostoru hladilnega tovornjaka, je sredi begunske krize leta 2015 močno pretreslo tako avstrijsko kot madžarsko in evropsko javnost. Zapuščen tovornjak so našli 27. avgusta 2015 v avstrijski deželi Gradiščanska blizu meje z Madžarsko.

Preiskava je pokazala, da so bile žrtve večinoma begunci iz Sirije, Iraka in Afganistana. Med njimi so bili tudi otroci. V tovornjak so vstopili na madžarsko-srbski meji, nakar so jih odpeljali prek Budimpešte v Avstrijo.

Tovornjak z mrtvimi begunci | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 2
  • dd 11:52 23.junij 2017.

    Kaj se ve, mogoče so nas tako, rešili kakšnega terorista.

  • kapibara 13:39 21.junij 2017.

    Ena se je že..