Magazin > Lepota & telo
84 ogledov

Štirje razlogi, zakaj jesti jajca

jajca Shutterstock
Če ste se jih te dni najedli preveč, nikar ne imejte slabe vesti, ampak si spomin raje osvežite s štirimi dobrimi razlogi, zakaj je jajca dobro jesti redno.

Čeprav so jajca dobila negativni predznak, ker povečujejo možnost za povišan holesterol, pa v British Medical Journal poudarjajo, da zmerno uživanje jajc lahko zelo koristi. Izpostavili so štiri prednosti.

Pomembna za nosečnice

Jajca vsebujejo veliko vitamina B, ki je zelo pomemben pri razvoju otrokovih možganov med nosečnostjo. Prav tako vitamin B povezujejo z nižjim tveganjem za razvoj mentalnih bolezni in Downovega sindroma.

Podaljšajo občutek sitosti

Več raziskav je pokazalo, da so jajca odlična izbira za zdrav začetek dneva, ker nasitijo za dlje, pa preprečijo tudi popoldanske in večerne napade lakote, saj beljakovine, ki jih jajca vsebujejo, puščajo občutek sitosti skozi ves dan.

Za boljše reflekse

Nedavna raziskava je pokazala, da tirozin, nenasičena aminokislina, ki jo jajca vsebujejo, pomaga do boljših refleksov. Znanstveniki trdijo, da lahko prav jajca izboljšajo reflekse, ki jih potrebujemo vsak dan – na primer tiste, s pomočjo katerih sprejemamo nagle odločitve med vožnjo avtomobila.

Varujejo srce

Antioksidanti, ki jih vsebujejo jajca lahko zmanjšajo možnosti za razvoj karcinomov, pa tudi za razvoj bolezni srca, beljakovine pa ohranjajo višino krvnega pritiska na zdravi stopnji. In čeprav kuhanje zmanjša količino antioksidantov kar za polovico, je ta v kuhanih jajcih še vedno primerljiva s količino antioksidantov, ki jih vsebuje sveže jabolko.

Komentarjev 2
  • speris 23:08 21.april 2014.

    Jajca ne skodujejo nic, ce si aktiven in ne sedis cele dneve, lahko pojes tut 10 jajc na dan ce ti pase...

  • Igor Đukanović 19:15 21.april 2014.

    V mojem študentskem domu smo imeli navado reči, da nam primanjkuje B vitamina, ko smo se odpravljali na pivo. Podobno tudi ni bistvo jajc, da vsebujejo B vitamine. Neprimerno več B kompleksa vsebujejo že zmerne količine temnozelene zelenjave. In zelenjava ...prikaži večava in sadje nasploh.Podobno močno dvomim, da varovalni učinek vseh antioksidantov skupaj v jajcu pred srčnim infarktom sploh preglasi škodljiv učinek holesterola iz jajca.Za povrhu je na slovenskem tržišču zanemarljiv odstotek jajc iz kvalitetne reje in tako ne vsebuje toliko koristnih snovi, koliko bi jih teoretično lahko, a vsebuje veliko več ostankov pesticidov in še številnih drugih škodljivih kemikalij.