Zdravje > Fitnes
72 ogledov

Stojte na eni nogi

Starejsi telovadba Shutterstock
V Centru za geriatrično medicino Interne klinike UKC Ljubljana starejšim svetujejo redno gibaje, da bi zmanjšali tveganje za padce.

 

Strokovnjaki Centra za geriatrično medicino Interne klinike UKC Ljubljana, ki se ukvarjajo s staranjem ljudi, so ob 1. oktobru, mednarodnem dnevu starejših izdali nekaj priporočil za zmanjšanje tveganja ob padcih. Starejšim od 60 let predvsem svetujejo, naj povečajo obseg aktivnosti, saj s tem zmanjšajo tveganje za padce in zlome. 

"Padci pri starejših ljudeh so eden izmed vodilnih vzrokov za smrtne poškodbe, pri čemer pa se s padci ni treba sprijazniti, kot da so neizogibna posledica staranja," pravijo. Da bi čim bolj zmanjšali število padcev, starejšim priporočajo povečan obseg aktivnosti ter izvajanje vaj za moč in ravnotežje.

Zdravila povečajo tveganje

Med najbolj ogrožene po navedbah centra spadajo starejši ljudje, ki so že kdaj padli, jemljejo štiri ali več zdravil, imajo težave pri hoji, uporabljajo pripomoček za hojo, so že preboleli kap ali imajo obolenja, kot so Parkinsonova bolezen, demenca ali artritis. Tveganje še dodatno povečujejo strah pred padci, težave z odvajanjem urina, slabši vid ali šibkost in težave z ravnotežjem.

Ob tem vodja centra Gregor Veninšek ljudem, ki so že padli ali pa niso bili zelo aktivni, svetuje, da jim vaje predpiše njihov osebni zdravnik, z vajami pa naj začnejo glede na njihovo sposobnost. Vaje lahko vključujejo počepe za krepitev mišic na nogah in stanje na eni nogi, kot vajo za ravnotežje. Postopoma se lahko dodajajo tudi uteži za povečanje kostne gostote in ohranjanje mišične mase. Na centru starejšim tudi svetujejo, naj skrajšajo čas, ki ga preživijo v sedečem položaju, naj se gibljejo ter vsak teden izvajajo vsaj 150 minut zmerne aktivnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.