Magazin > Bizarno
889 ogledov

Štorklje: Tako je znorel, ko je samičko zalotil med varanjem

Štorklje med gnezdenjem. Shutterstock
Ko je samičko zalotil z ljubimcem, je znorel, razmetal gnezdo, njo ignoriral, njega pa pretepel.

Na šolskem dvorišču v hrvaškem kraju Brodski Varoš živi štorklja Malena, za katero že petnajst let skrbi upokojeni šolski hišnik. Ta je zanjo začel skrbeti, ko je ranjena priletela na šolsko dvorišče. Od takrat naprej je to njen dom. Čez nekaj let je dobila tudi partnerja, saj jo je očaral samec, ki ga je hišnik poimenoval Klepetan.

Ta se vsako leto na isti datum odpravi na selitev v tople kraje in jo zapusti. Vsako leto se tudi vrne na isti datum, v več kot desetih letih je zamudil le nekajkrat. "Vse je odvisno od vremena, ki ga ima na poti. Če so neurja in dež, zamudi nekaj dni,“ je za hrvaški medij povedal Stjepan Vokić.

Malena ga je do letošnje pomladi zvesto čakala, a očitno ji je bilo čakanja dovolj. Ko se je Klepetan po dolgem potovanju vrnil domov, je v svojem gnezdu našel Maleno z novim samčkom. Malena je grela jajca, plod njune romance. Hrvaški mediji par spremljajo že več let in menijo, da je to ena lepših ljubezenskih zgodb iz živalskega sveta. Letos je Klepetan poskrbel, da so se o njej razpisali vsi mediji, saj je ob prihodu domov znorel. Najprej se je spravil na samičkinega novega izbranca in ga hudo poškodoval, nato pa uničil vsa jajca, ki jih je Malena grela pod svojim perjem.

"Klepetan je imel eno perut zelo poškodovano, a mi je dovolil, da sem splezal k njemu in mu pomagal. Videlo se je, da je bil ob prihodu domov šokiran," je po sporu povedal hišnik in povedal, da se je po sporu malo umaknil, a da se je po nekaj urah vrnil v objem svoje štorklje.

 
Komentarjev 5
  • endrug 20:17 14.april 2017.

    Kaj bi šele bilo, če bi prišel domov prezgodaj...

  • Žurnalček 21:27 13.april 2017.

    Problem zamude zna biti katastrofalen ! Že tako je pozno začela nesti , ker ga je čakala , sedaj bo pa zamuda še z novimi jajci ! Te štorkle , ki se bodo izvalile , ne bodo pripravljene za polet ...prikaži več jeseni na jug ! Zato bi bilo najbolje , da se zamenjajo nova jajca z umetnimi in da se nič ne izvali ! Oba bosta zaradi nehranjenja mladičev telesno ojačala , hišniku pa ne bo treba noret in loviti rib !

  • Harrison 14:07 13.april 2017.

    Baba k baba.