Slovenija > Komentarji in kolumne
21 ogledov

Strah pred Janšo je prav neverjeten

"Problem je, ker nimamo resnih in sposobnih profesionalnih politikov," meni Slavko Gaber.

primorska 11.10.2008, koper, suzana kos, foto: dare cekelis | Avtor: Dare Čekeliš Dare Čekeliš
Naša država je že nekaj let v resni krizi; imamo strukturne probleme, ki jih ne rešujemo predvsem zaradi koalicijskih blokad, neodgovornosti in nesposobnosti strankarskih elit ter nedržavotvornih sindikatov. Zadnji kazalniki razpoloženja volilnega telesa kažejo veliko resigniranost in razočaranje državljanov nad politiko – kar 49,9 odstotka anketiranih namreč ne bi volilo nobene stranke oziroma ne ve, katero bi volilo, ali se volitev sploh ne bi udeležilo. Je torej napočil čas za spremembo volilnega sistema in za izčiščenje strank, ki se že leta drenjajo ob koritu?

Črni mož

Več kot očitno je, da je strah pred večinskim volilnim sistemom personificiran in dejansko v veliki meri tudi strah pred Janezom Janšo. Tudi tisti, ki se brez pomislekov strinjajo, da so koalicijske vlade v zadnjem času pokazale tako rekoč ničelno učinkovitost in da so predsedniki vlad z aktualno prvo damo vred dejansko ujetniki koalicijskih kupčkanj, po drugi strani priznavajo, da se večinskega sistema bojijo, ker bi za dolgo časa na oblasti ustoličil Janšo. Dejstvo je, da je mobilizacija njegovega volilnega telesa tradicionalno večja od mobilizacije druge strani in ob aktualnem razpoloženju volilnega telesa bi na volitvah verjetno dosegel "večinski" rezultat že brez spremembe volilnega sistema. Je pa ob razmisleku o njegovi morebitni spremembi gotovo na mestu vprašanje, ali si lahko v že zdaj razklani družbi privoščimo še volilni sistem, ki državljane dejansko sili v nadaljevanje te bipolarnosti.

Preberite članek: Strah pred norci v politiki

Komentarjev 4
  • dragec 11:39 05.maj 2014.

    ma, pelji tega kretena domov

  • KraljMatjaz 17:02 09.april 2014.

    Pa saj je Janša kriv, tako pravi Bratuškova. Problem rešen. Kaj še hočeš :D Od tega "Janša je kriv" ljudje jejo (podporniki levice), od "Janša je kriv" si ljudje kupujejo nove močne avtomobile, od "Janša je kriv" si ljudje kupujejo ...prikaži več velike lepe hiše, od "Janša je kriv" imamo brezplačne vrtce in šole, od "Janša je kriv" si privoščimo drage počitnice v tropskih krajih. "Janša je kriv" je rešitev za vse probleme :D

  • siesta 11:25 08.april 2014.

    Večinski volilni sistem je nevaren. V njem lahko "norci" dobesedno dobijo večino in potem imate to, kar se dogaja na Madžarskem. Če hočete kaj spremeniti, potem zahtevajte, da se voli koalicije in ne stranke.