Magazin
288 ogledov

Stray Train: To morate slišati, tudi pri nas je še upanje za glasbo

Stray Train Nika Brunet
V poplavi plehkih narodnozabavnih viž, ki dan danes razvnemajo mlade, so pristni blues rockovski riffi banda Stray Train blazam za ušesa. Sploh za tiste nostalgike, ki na radijskih frekvencah, pa tudi v živo, pogrešajo rokenrol. In toliko bolj, ker prihajajo izpod prstov slovenskih glasbenikov. Ne verjamete? Prisluhnite spodnjemu posnetku!

Zasedbo Stray Train je ustanovilo pet izkušenih glasbenikov v začetku lanskega leta. A zgodba, ki se je začela s preigravanjem klasičnih rockovskih komadov, z namenom vzdrževanja kondicije, je kmalu dobila novo poglavje.

Že po nekaj mesecih so začeli ustvarjati avtorske skladbe, in se nato podali na roadtrip do Amsterdama, kjer so januarja v le petih dneh posneli studijski prvenec 'Just ‘cause you got the monkey off your back doesn’t mean the circus has left town'. 

Idejo za ime albuma so si sposodili pri ameriškemu stand-up komiku Georgu Carlinu. Je pomen globlji? 

"Razmere pri nas so natanko takšne, kot pravi Carlin, ne glede na to katero sfero gledamo: glasbo, politiko, … Uspe ti nekaj narediti, pa se pravila čez noč spremenijo. Neko stvar zaključiš, greš spat, zjutraj je nova porcija pred vrati. Celo življenje vadiš, posnameš nekaj albumov in ko se ravno izoblikuješ kot glasbenik ter začne bandu uspevati, začnejo ljudje poslušati harmoniko. Prijaviš status samostojnega podjetnika in ti čez noč dvignejo socialne prispevke za sto odstotkov, …" odgovarjajo fantje. 

Stray Train | Avtor: Nika Brunet Nika Brunet

Album je v celoti posnet v angleškem jeziku. "Če smo se že odločili, da gremo z glavo skozi zid, hočemo iti do konca. Poleg tega je v tujini za glasbeni žanr, ki ga preigravamo, več posluha," pojasnjujejo. 

Besedilo prispeval tudi Gibonni

Producenti albuma so člani skupine sami, sta imela pri snemanju prste vmes Guido Aalbers, ki je sodeloval z velikani rockovske industrije, kot so Muse, Franz Ferdinand in No Doubt ter Andy Vendette, ki je med drugimi delal z Davidom Bowijem, ter skupinama Rush in Beastie Boys. 

Pa še ena zanimivost: Besedilo za pesem Green Card Paradise je spisal hrvaški zvezdnik Gibonni. 

Album bo izšel 17. junija – na vinilu jeseni – na spodnji povezavi pa lahko slišite skladbo 'Soulseller'.

Zakaj vinil?e katera muzika sodi na vinilno ploščo, je to blues-rock. Zvoku in pristnosti glasbe doda povsem novo dimenzijo. Ne nazadnje, nas lahko prav zaradi vinila kakšna tuja založba malo bolj resno vzame," pravijo v Stray Trainu. 

Njihovo glasbo so že opazili v tujini – prve recenzije prihajajočega albuma izdajajo velik potencial zasedbe. Nemška revija Rock It! jih je denimo označila kot blues rock odkritje letošnjega leta.
 
Stray Train se odpravljajo na krajšo turnejo, danes bodo nastopili v Zagrebu, jutri v Beogradu, pojutrišnjem v Novem Sadu, v soboto, 18. junija, pa se bodo v Orto baru predstavili ljubljanskemu občinstvu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.