Šport
18 ogledov

Strela še enkrat ugnala Gatlina

Usain Bolt EPA
Jamajški superzvezdnik Usain Bolt je šesti dan 15. svetovnega atletskega prvenstva v Pekingu osvojil še zlato v teku na 200 metrov.

Usain Bolt je z najboljšim izidom sezone na svetu (19,55 sekunde) štiri dneve po slavju na 100 metrov osvojil drugo zlato odličje na tem prvenstvu. To je bila že deseta zlata kolajna na SP za jamajško strelo, poleg tega je osvojil še dve srebrni medalji. V tem pogledu je najuspešnejši atlet vseh časov, drugi Carl Lewis je na svetovnih prvenstvih osvojil osem zlatih odličij in eno srebrnega leska.

Tako kot na 100 metrov je bil sicer tokrat drugi Američan Justin Gatlin (19,74), ki je bil prvi na SP na 200 metrov leta 2005. V desetem neposrednem obračunu z Boltom je doživel osmi poraz. Bron si je pritekel Anaso Jobodwana z rekordom Južnoafriške republike (19,87).

Američanka Allyson Felix je 15 minut pred slavjem Bolta osvojila še svoj deveti naslov prvakinje. Zanj je ugnala Bahamčanko Shaunae Miller (49,67) in Jamajčanko Sheiricko Jackson (49,99), ki sta z osebnima rekordoma osvojili srebro in bron. Branilka naslova Christina Ohuruogu iz Velike Britanije je bila zadnja, osma (50,63). Felixova ima tudi štiri zlate olimpijske medalje, tri v štafetah in eno na 200 m.

Do drugega najboljšega rezultata v zgodovini pa je prišel v troskoku Christian Taylor (18,21 m). Boljši dosežek od Američana ima zdaj le še Britanec Jonathan Edwards, ki je 18,29 m skočil 7. avgusta 1995, ko je osvojil svetovni naslov v Göteborgu. Za aktualnim olimpijskim zmagovalcem Taylorjem je bil drugi Kubanec Pedro Pablo Pichardo (17,73), ki pa je precej zaostal za svojim dosežkom sezone na svetu (18,08 m), ki je veljal do tega SP. Na njem sta oba najvišje uvrščena najboljša dosežka dosegla v zadnji, šesti seriji. Bron si je priboril Portugalec Nelson Evora (17,52 m).

V četrti končni odločitvi dneva se je Anita Wlodarczyk z 80,85 metra zelo približala svojemu svetovnemu rekordu. Poljakinja je upravičila vlogo prve favoritinje v metu kladiva in je le za 23 centimetrov zaostala za  rekordom (81,08 m), ki ga je postavila 1. avgusta. Prepričljivo je osvojila drugi naslov prvakinje; prva je bila že leta 2009. Srebro je osvojila domačinka Wenxiu Zhang (76,33 m), bron pa Francozinja Alexandra Tavernier (74,02 m).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.