Svet
94 ogledov

Napad v Londonu: zapeljal v sprehajalce, z nožem nad policista

streljanje London
1/8
Profimedias
Streljanje pred parlamentom v Londonu. Poročajo o več smrtnih žrtvah in več ranjenih.

Območje okoli britanskega parlamenta je zaprto. Umrli so štirje ljudje, med njimi policist in napadalec. Za življenje se bori več ljudi. Ranjenih je več kot dvajset oseb, med njimi tudi francoski šolarji in dva policista, poročata BBC in Sky News. Le Telegramme navaja, da naj bi šlo za dijake, stare 15 in 16 let, ki so v nedeljo prispeli v London. Ranjeni so trije dijaki liceja iz Concarneaua. Stanje dveh naj bi bilo še posebej resno. 

Romunsko zunanje ministrstvo je potrdilo, da sta med ranjenimi dva romunska državljanja. Oba so odpeljali na zdravljenje v bolnišnico, več o njunem stanju pa niso razkrili. 

Iz bolnišnice King's College so sporočili, da je njihova urgenca oskrbela osem pacientov, od katerih sta dva v kritičnem stanju, stanje preostalih šestih pa je stabilno. 

Z vozilom zapeljal v ljudi

Po do sedaj znanih podatkih je moški za avtomobilom na mostu Westminster z veliko hitrostjo zapeljal na pločnik in povozil ljudi. Z vozilom je napadalec nato zapeljal v železna vrata, ki vodijo do stavbe parlamenta. Voznik naj bi takrat skočil iz vozila in z nožem zabodel policista. Ta je kasneje podlegel poškodbam. Drugi policist je nato napadalca ustrelil. Priče navajajo, da so odjeknili trije ali štirje streli.

Dogajanje v Londonu ponazarja spodnja slika. Kot je razvidno, je storilec z vozilom zapeljal na pločnik na mostu Westminster (številka 1 na sliki), nato pot nadaljeval proti stavbi parlamenta. Tam se je z vozilom zaletel v železna vrata (številka 2 na sliki), stekel skozi vhod, zabodel policista, na kar ga je ustrelil drugi policist, ki je bil na kraju dogodka (številka 3 na sliki).

napad london | Avtor: Profimedias Profimedias

Policija prosi za pomoč očividce

Na ulicah Londona je prisotno večje število policistov, prebivalce pa je pozval, naj javijo, če vidijo kar koli sumljivega. Prav tako je prosil vse, ki bi imeli posnetke ali fotografije dogodka, da jih pošljejo policiji. 

Prebivalce je policija pozvala, naj se do nadaljnjega ne zadržujejo na območju, kjer je prišlo do napada. 

Dogodku je prisostvoval drugi mož londonske policije Craig Mackey. Potrdili so, da v incidentu ni bil poškodovan. 

Policija: Terorizem, dokler ne vemo več

Dogodek policija za zdaj obravnava kot teroristično dejanje, kar je v izjavi potrdil tudi londonski župan Sadiq Khan. Neuradno naj bi pred parlament prišli tudi bombni tehniki, saj naj bi bil v vozilu sumljiv paket. 

Stavbo parlamenta so zaprli. Premierko Thereso May, ki je bila v času incidenta v parlamentu, so v spremstvo policije odpeljali na varno. 

Slovensko zunanje ministrstvo Slovencem, ki so v Londonu, svetuje, naj upoštevajo navodila tamkajšnje policije. 

Tobias Ellwood napad London | Avtor: Profimedias Profimedias

Minister nudil prvo pomoč

Tobias Ellwood, minister za Bližnji vzhod in Afriko, je pred parlamentom nudil prvo pomoč enemu od ranjencev. Šlo naj bi za policista. Minister naj bi ga oživljal. Njegova strankarska kolegica Maria Miller je dejala, da je dajal umetno dihanje eni od žrtev.

Ellwood, nekdanji vojak, je v terorističnem napadu na Baliju leta 2002 izgubil brata, še dodajajo britanski mediji. 

London Eye london napad | Avtor: Profimedias Profimedias

 

 

 

Priče: Napadalec je moški srednjih let

The Telegraph navaja besede prič, da naj bi bil napadalec moški srednjih let, azijskega porekla. "Fotografirali smo Big Ben in videli ljudi, ki so tekli proti nam. Nato smo zagledali Azijca, ki je v rokah držal večji nož. Slišali smo strele in ko smo prečkali cesto ter pogledali, smo ga videli na tleh," je povedala Jayne Wilkinson. Moški je po njenih besedah tekel proti stavbi parlamenta, policisti pa so ga zasledovali. 

Eno žensko so, kot navaja The Guardian, ranjeno rešili iz reke Temze. Njene poškodbe so po besedah predstavnika londonskega pristanišča resne.Kako se je znašla v reki, še ni jasno. Ugibajo, da je bodisi padla bodisi skočila z mosta. 

 

 

 

Več sledi ...

Komentarjev 18
  • STF 07:24 23.marec 2017.

    Vam predlagam da si popravite za copy paste:Komentar je bil zaradi FDV indoktrinacije, cenzuriran. Kaj je politično pravilno mnenje si lahko preberete tu.

  • MihaMB 02:17 23.marec 2017.

    Da bo malo bolj jasno kdo je napadalec, "azijec, moški srednjih let".....http://informer.rs/vesti/svet/125282/VIDEO-PROPOVEDNIK-MRZNJE-NAPAO-LONDONU-Britanac-Abu-Izaden-krenuo-masakr-policiji-ispred-nosa

  • sprehajalec 23:22 22.marec 2017.

    Zakaj ta Migrant, ki ga je Anglija sprejela, pa mu nudila boljše življenje sedaj pobija Angleže? Povej Blayo, dosti stvari je nerazumljivih, ti pa imaš odgovore.