Slovenija
101 ogledov

Stres še enkrat: Vatikan nam ni poslal nič

Ljubljanski metropolit Anton Stres pravi, da bodo T-2 prodali. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
S svetim sedežem nismo komunicirali, vztraja ljubljanski nadškof Anton Stres, ki ne razume, zakaj je zaradi kolapsa gospodarstva mariborske nadškofije pod pritiskom tudi sam. O nekdanjem premierju Borutu Pahorju pa: V koaliciji ni dosegel niti tega, da nam gospod Gulič ne bi kratil subvencij.

"Zapisane so bile neresnice. Presenetilo me je vztrajanje pri trditvah, katerih resničnost smo jasno zanikali. Slovenska škofovska konferenca ni dobila nobenega pisma ali elektronske pošte glede upokojenega nadškofa Franca Krambergerja in nadškofa Alojza Urana. S svetim sedežem o tem nismo komunicirali," je v intervjuju za Reporter povedal Anton Stres, ljubljanski nadškof in metropolit. In dodal: "Ne morem soditi, kaj je nekdo povedal novinarju, o tem naj se, če je treba, pomenita sama, jaz pa lahko povem samo, kaj je res."

Kot smo že poročali, naj bi škofoma Krambergerju in Uranu Vatikan naložil umik iz javnega življenja, jima odvzel škofovska prstana in palici ter ju poslal v osamo.

"Ne razumem, zakaj sem ves čas pod pritiskom jaz kot ljubljanski nadškof. Razumem, da ljudje kolaps gospodarstva mariborske nadškofije radi posplošujejo na celotno Slovenijo, vendar gre vendarle najprej za njeno zadevo," je za tednik še povedal Stres. "Ne morem dajati izjav na račun pravne osebe, za katero nisem odgovoren," poudarja.

 

Kaj pa varčevanje?

"Varčujemo. Tako kot vsi. Odpovedali smo se nekaterim novim naložbam, postopoma in brez posojil nadaljujemo le z gradnjo osnovne šole v Zavodu sv. Stanislava," pojasnjuje ljubljanski nadškof. Glede nižjih pokojnin duhovnikov pa metropolit pravi: "Nižjih ne morejo imeti, ker imajo že sedaj najnižje."

Z zakonom, sprejetim prejšnji teden, se osnova za obračun prispevkov oziroma osnova za obračun prispevkov oziroma pomoči države za socialno varnost verskih delavcev znižuje s 60 na 48 odstotkov. "To smo vzeli z razumevanjem," je Stres še povedal za Reporter.

Komentarjev 2
  • dd 10:45 21.maj 2012.

    Kje pa je morala in poštena vest, o kateri nas toliko učijo. Pa krščanski navk pravi, "kar si sposodiš ali ukradeš, moraš vrniti". Upam, da bomo Slovenci takrat še živi, ko bo Mariborska škofija kaj vrnila.

  • Lavdan 10:31 21.maj 2012.

    Sicer se, pa lahko tudi zlažete saj vam bog tako vse odpusti.