Šport
62 ogledov

"Strihnin mi je podtaknil Francoz"

dviganje uteži EPA
Športnik, ki so ga na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru ujeli pri jemanju nedovoljenih poživil, dvigalec uteži iz Kirgizistana Izat Artikov se bo pritožil. Prepričan je, da so mu prepovedano snov podtaknili.

"Sumim, da mi je francoski dvigalec uteži vmešal doping v mojo pijačo ali hrano," je po prihodu domov v Kirgizistan dejal Izat Artikov, ki so mu zaradi dopinškega prekrška odvzeli bronasto kolajno, ki jo je osvojil v kategoriji do 69 kilogramov. Tekmovalec je uporabljal strihnin, sicer strup za glodavce, ki v manjših količinah služi kot stimulans. Ostal je brez bronaste medalje, ki jo je osvojil v kategoriji do 69 kilogramov.

Kirgizistanec je zaostal za Kitajcem Shi Zhiyongom in Turkom Daniyarom Ismayilovom, za njim pa se je uvrstil Kolumbijec Luis Javier Mosquera Lozano, ki so mu naknadno po izključitvi Artikova podelili kolajno bronastega sijaja.

"Ni pošteno. Nikoli se nisem posluževal dopinga. Bronasto kolajno sem pošteno osvojil. Ta odločitev me je šokirala," je Artikov dejal v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP. Kirgizistan je tako ostal brez prve osvojene kolajne.

Artikov je osumil Francoza Bernardina Ledouxja Kingue Matama, češ da mu je podtaknil prepovedano snov. "Če bi mednarodna zveza in Mednarodni olimpijski komite pošteno opravila svoje delo, bi moral skočiti za vsaj štiri mesta na lestvici, kajti prva peterica ni čista," je takoj po koncu finalnega tekmovanja dejal francoski tekmovalec, ki je zasedel osmo mesto, in si prislužil srd Artikova.

Artikov je peti na seznamu dopinških grešnikov, ki so jih ujeli v Riu. Na seznamu dopinških prekrškarjev v Riu so tudi moldavski kanuist Sergej Tarnovši, kitajska plavalka Chen Xinyi, brazilski kolesar Kleber Ramos in indijski rokoborec Narsingh Yadav.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.