Svet
12 ogledov

Stroge kazni za kardinale, ki bi tvitali na konklavu

Papež na tviterju Reševalni pas/Twitter
Kardinali na konklavu ne bodo smeli tvitati in uporabljati mobilnih telefonov. Zagrožene so namreč stroge kazni, med drugim celo izločitev iz Cerkve.

Kardinali, ki bodo na prihodnjem konklavu oziroma volitvah naslednjega papeža uporabljali družbeno omrežje Twitter in javnosti opisovali potek volitev, bodo deležni strogih kazni, morebiti tudi izločitve iz Cerkve, je v petek sporočil sekretar papeškega urada za interpretacijo pravnih besedil, škof Juan Ignacio Arrieta.

Kardinali na konklavu ne bodo smeli uporabljati mobilnih telefonov. Če bodo pri katerem izmed 116 kardinalov, ki se bodo udeležili volitev naslednjega papeža, našli mobilnik, jim ga bodo takoj zasegli.

Arrieta je poudaril, da apostolska ustava Universi dominici grebis, ki ureja papeške volitve, predvideva stroge kazni za kršitve zaupnosti podatkov v času konklava, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Medtem Twitter v Vatikanu in med katoličani pridobiva na priljubljenosti. Papež Benedikt XVI. je začel Twitter uporabljati decembra, družbenega omrežja pa se poslužuje tudi devet od 116 kardinalov, ki lahko volijo papeža.

Komentarjev 1
  • izvedenec 09:22 23.februar 2013.

    naj končno odtvitajo te konklave, v Sloveniji imamo bolj pomembne novice