Slovenija
780 ogledov

Stroka bi podprla določanje krvne skupine ob rojstvu

kri, darovanje, Nik Rovan
Določitev krvne skupine je ena najbolj enostavnih, a hkrati izjemno pomembnih preiskav. Stroka bi podprla predlog, da se vsem določi krvna skupina že ob rojstvu.

Direktorica oddelka za diagnostične storitve prim. Irena Bricl, dr. med., spec. transf. med. z Zavoda za transfuzijsko medicino Ljubljana pojasnjuje, da je določitev krvne skupine izjemno pomembna preiskava, saj za njo stoji ustrezna transfuzija krvnih komponent, zato mora biti krvna skupina pravilno določena. "Če je urgentno, lahko v petnajstih ali dvajsetih minutah določimo krvno skupino z vsemi postopki," dodaja. Ob vsakem določanju krvne skupine se določi RhD in prisotnost antigena K iz sistema Kell. Omenjena antigena sta pomembna, saj se na njuni podlagi lahko posameznik prejme krvno transfuzijo. 

Pri nosečnicah in vojakih sistemsko urejeno

Ljudje običajno izvedo, kakšno krvno skupino imajo, ko pridejo v bolnišnico in je zaradi kakršnih koli posegov ali zdravstvenega stanja treba narediti test krvne skupine. Zakon določa, da je treba nosečnici, ko prvič zanosi, določiti krvno skupino (AB0, RhD in antigen Kell). Sistemsko se krvno skupino določa tudi pripadnikom slovenske vojske, pojasni Briclova.

Pravilnik določa še eno skupino, pri kateri je treba opraviti določitev krvne skupine. To so novorojenčki, rojeni materam, ki so Rh negativne. Njim se takoj ob rojstvu določi krvna skupina, saj mati na podlagi tega spet prejme zaščitni odmerek Ig anti-D ali pa ne. Ženska, ki rodi otroka, ki je Rh pozitiven, mora prejeti nov zaščitni odmerek, ki v primeru nove nosečnosti nudi zaščito pred imunskim odzivom na antigen RhD.

Avtomatsko določanje bi bilo idealno

Laboratorij | Avtor: EPA EPA
Krvne skupine se ne določa avtomatsko ob rojstvu otroka. "S stališča transfuzije bi bilo to idealno," pravi Briclova, ki ne pozna odgovora, zakaj temu ni tako. "Mogoče je povezano s sredstvi, saj ta določitev stane. Na transfuzijski strani pa bi tako idejo podprli." Prav tako bi podprli tudi to, da se podatek o krvni skupini posameznika nahaja na zdravstveni kartici, kjer ta informacija zdaj ni zabeležena. 

Če vas zanima, lahko izveste

Kakšno krvno skupino imate, lahko ugotovite tudi sami. Na ZTM opravijo test tudi samoplačniško, zanj pa boste odšteli 14,62 evra. "Sama določitev AB0, RhD in Kell stane 12,9 evra, odvzem krvi pa je 1,72 evra," ceno pojasni Briclova. Letno imajo nekaj deset primerov posameznikov, ki se sami odločijo za omenjeni test. 

Na trgu so na voljo tudi domači testi za določitev krvne skupine. Briclova, ki z omenjenimi testi ni seznanjena, opozarja, da gre v teh primerih za orientacijsko določitev krvne skupine. "Ni dovolj, da se posameznik zbode v prst in nakaplja nekaj kapljic. Če želimo dokončno določiti krvno skupino, moramo vzeti kri iz žile, saj tukaj preverjamo, kaj nosi nekdo na celicah in v smislu protiteles," opozarja. "Rezultat takšnega testa v bolnišnici ne bi obravnavali kot verodostojen rezultat, na podlagi katerega bi transfuzirali kri." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar Zala
    Zala 02:24 24.oktober 2016.

    Enkrat daruj kri in vse boš izvedel in nekaj prispeval za skupno dobro.

  • Avatar Zala
    Zala 02:23 24.oktober 2016.

    Atej, a vojske pa nisi služil, ker če bi jo bi imel krvno skupino vpisano v knjižici. Očitno tudi krvodajalec nisi bil. Sram te bodi, ker si očitno zdrav v nasprotnem bi že vedel za svojo krvno skupino, ko bi ...prikaži več hodil okoli zdravnikov. Sitnarit pa znaš, ja to ti pa gre.

  • bine.prelesnik 20:52 23.oktober 2016.

    Pa kva ti misliš, da bodo vse drugi naredili za tebe ? Dost žalostno za tolk starga dedca !