Šport
23 ogledov

Strokovnjaki napovedali količino kolajn za Slovenijo

tina trstenjak EPA
Sloveniji priznane športne spletne strani napovedujejo od dveh do štirih kolajn. Predsednik OKS Bogdan Gabrovec računa na šest odličij.

Otvoritev olimpijskih iger bo danes ponoči po srednjeevropskem času, jutri pa se bodo olimpijci že pomerili za prva odličja. Okoli 10.500 športnikov se bo potegovalo za 306 zlatih, 306 srebrnih in 329 bronastih kolajn (v boksu, taekwondo, rokoborbi in judu v posameznih kategorijah podelijo po dve bronasti odličji.

In kako se bodo na tem področju odrezali Slovenci. Pri pritnanem Gracenotu (nekdanja Infostrada) so Slovenijo med dobitnicami kolajn uvrstili na visoko 31. mesto, slovenski športniki bodo po njihovem predvidevanju osvojili eno zlato in tri srebrne kolajne. Kar 25 mest nižje je Slovence postavil sportingintelligence.com in jim dodelil 'le' dve srebrni odličji.

Slovenija naj bi bila tretja najuspešnejša država nekdanje Jugoslavije, precej višje na lestvici kolajn naj bi se uvrstila predvsem Hrvaška. Po predvidevanjih Gracenota naj bi osvojila 27. mesto (3 Z, 4 S in 2 B), po lestvici Sportinginteligenca pa 26. (3 Z, 2 S in 2 B). Srbija bo po mnenju prvih 24. (4 Z, 3 S in 1 B), po mnenju drugih pa 35. (2 Z, 1 S in 5 B).

Obe podjetji, ki se ukvarjata s športno statistiko, sta na prva tri mesta postavili ZDA (skupno po 88 in 114 kolajn), Kitajsko (71 in 81) ter Veliko Britanijo (56 in 69). Med peterico najboljših se na obeh lestvicah nahaja še Avstralija (5. in 4.). Pri Gracenote so na četro mesto uvrstili Nemčijo (skupno 51 odličij), pri Sportingintelligence pa na 5. Japonsko (36). Slednja je z povsem enakim številom kolajn na lestvici Gracenote šele sedma, še za Rusijo.

Svojo lestvico so opravili tudi pri ameriškem Sports Illustratedu. Ta je Benjaminu Savšku namenil srebro pri kanuistih na divjih vodah, zlato pri judoistkah Tini Trstenjak, še eno srebro pa naj bi v razredu finn osvojil jadralec Vasilij Žbogar. Po ameriški navadi so se nekoliko ušteli pri zastavicah ob imenih športnikov, še trem potencialnim slovaškim dobitnikom odličij so nameč prilepili slovensko zastavo. Naj bo njihova ocena pravilna glede na zastavice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.