Magazin > Lepota & telo
123 ogledov

Strokovnjaki: Popoldanski spanec je koristen!

počitek Shutterstock
Da je popoldanski počitek lahko zelo koristen, je pokazalo že veliko raziskav, zdaj pa strokovnjaki odkrivajo, koliko minut popoldanskega spanca je najučinkovitejših.

Ko si boste naslednjič privoščili popoldanski počitek, spite od 10 do 20 minut ali pa uro in pol. Ta dva časovna okvirja sta za popoldanski spanec najučinkovitejša, piše Daily Mail.

Krajši (od 10- do 20-minutni) spanec je dovolj, da se telo spočije in napolni z energijo. V 20 minutah se boste namreč pogreznili v prvo fazo spanja, zato bo prebujanje hitro, počutje pa odlično.

Med daljšim, 90 minutnim popoldanskim spancem pa boste že padli v globok spanec s fazo REM in prešli skozi vse faze spanja. Po daljšem popoldanskem spancu boste prav tako spočiti, prebujanje ne bo težko, izognili pa se boste zaspanosti, nervozi, zmedenosti in slabemu počutju, ki se pogosto pojavijo pri spanju, daljšem od 30 in krajšem od 90 minut.

"Če ste že kdaj popoldne spali dlje kot 30 minut in se prebudili sredi globokega spanca, ste se po takšnem spancu gotovo že kdaj počutili še slabše kot pred počitkom. To je povsem normalno, saj če spite predolgo, telo preide v globoko fazo spanja, in če to prekinete, se zaspanosti težko znebite," pravi Michael Breus, strokovnjak za spanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.