Magazin > Film & Glasba & TV
96 ogledov

Strokovnjaki svarijo pred Netflixovo serijo

13 reasons why
1/3
Profimedias
O Netflixovi seriji 13 reasons why se na Twitterju največ razpravlja.

Serija 13 reasons why govori o najstnici Hannah Baker, ki si zaradi šikaniranja v šoli vzame življenje. Še preden to stori, pa posname več kaset, na katerih razkriva krivce za samomor. V glavnih vlogah igrata Katherine Langford in Dylan Minnette, serijo pa je producirala Selena Gomez, ki točno ve, kaj prestajajo žrtve mobinga, saj so ga v šoli izvajali tudi nad njo.

Serija je dvignila veliko prahu. O njej se strastno razpravlja predvsem na Twitterju, kjer se je samo v prvem tednu predvajanja na Netflixu zbralo kar 3,2 milijona odzivov, kar predstavlja letošnji rekord. Veliko gledalcev je nad serijo navdušenih, mnogi pa pravijo, da je nevarna, saj poveličuje samomor. Na serijo se je odzvala celo avstralska zdravstvena fundacija Headspace in opozorila, da si 13 reasons why najstniki s psihičnimi težavami nikakor ne bi smeli ogledati. Največji problem vidijo v podrobnem opisu samomora. Z njimi se strinja tudi ameriško združenje šolskih psihologov: "Študije so pokazale, da so opisi samomorov in senzacionalistično predstavljanje samomorov med glavnimi vzroki za samomorilske misli najstnikov z duševnimi težavami.“

Nekateri strokovnjaki pa pravijo, da serija predstavlja priložnost za razpravo o samomorih med mladostniki. Poleg tega nadaljevanka po njihovem mnenju mlade uči, kako prepoznati simptome depresije in samomorilska nagnjena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.