Slovenija
12 ogledov

Stroške bodo (še) krili starši sami

Oče in otrok Shutterstock
Da bi zdravstvena blagajna lahko krila stroške sobivanja staršev malih otrok med zdravljenjem v zdravilišču, je potrebna sprememba zakona. Za sobivanje staršev v bolnišnicah je iz državne blagajne lani šlo milijon evrov.

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) danes ni sprejela predloga zavarovancev, da bi sobivanja starša z otrokom med zdravljenjem v zdravilišču krila zdravstvena blagajna. Zavarovanci so predlagali, da bi stroške krili staršem otrok, mlajših od treh let.

Zakon kritja stroškov (še) ne predvideva

Strokovne službe zavoda so opozorile, da take spremembe ni mogoče sprejeti, saj je zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju tisti, ki takega kritja stroškov sobivanja starša z otrokom v zdravilišču ne predvideva. Kljub temu so o tem glasovali, predstavniki zavarovancev so predlog večinsko podprli, delodajalci ne, zato predlog ni bil sprejet.

Skupščina je nato odločila, da bodo skupaj s strokovnimi službami zavoda pripravili predlog sprememb zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, v katerem bi popravili to krivico.

Andreja Peternelj, predlagateljica kritja stroškov za starše, ki med zdravljenjem v zdravilišču spremljajo otroka, je povedala, da je sobivanje starša velikega pomena z vidika učinkovitejšega vodenja in obvladovanja bolezni doma. Dolgoročno gledano bi bil finančni vložek v financiranje sobivanja starša upravičen, saj bi to pripeljalo boljše obvladovanje bolezni v domačem okolju, manjše število obiskov pri zdravniku in manj hospitalizacij, pravi Peterneljeva.

Dva milijona evrov za sobivanje v bolnišnici

Koliko bi natančno znašali stroški zdravstvene blagajne, če bi plačevali sobivanje v zdravilišču, ni jasno, po grobi oceni bi stroški letno znašali okoli 250 tisoč evrov.

Zdravstvena blagajna krije sobivanje s hospitaliziranim otrokom v bolnišnici za starše otrok do dopolnjenega petega leta starosti. ZZZS je v lanskem letu plačala 55.187 dni sobivanja starša otrok v bolnišnici. Povprečno je na posamezen primer to pomenilo tri dni hospitalizacije. Za to je zavod v lanskem letu namenil nekaj manj kot dva milijona evrov.

Danes sprejete spremembe pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja sicer nekoliko širijo nabor upravičencev do zdraviliškega zdravljenja med otroki, za kar so se odločili po burnem odzivu javnosti in stroke na marca sprejete spremembe pravil. Tedaj so močno zožili seznam zdravstvenih stanj, za katera je otrok upravičen do zdraviliškega zdravljenja. V tokratnih spremembah so dodali še nekatera druga zdravstvena stanja, za katera bo po novem zdravljenje v zdravilišču krito iz sredstev ZZZS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.