Slovenija
139 ogledov

Stroške pri prenosu delnic bodo omejili

Obvestilo KDD zurnal24.si
Poslanci so se hitro odzvali na pobudo zveze potrošnikov in predlagali avtentično razlago zakona, s katero bi omejili stroške, ki nastanejo pri prenosu delnic z registrskih računov.

Poslanci so se hitro odzvali na poziv Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), naj omejijo stroške, ki nastanejo pri prenosu delnic z registrskega računa. Brezplačni registrski računi se namreč konec leta ukinjajo. 

"V petek, 7. oktobra, je 19 poslancev Državnega zbora vložilo predlog za avtentično razlago določil Zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih, s katerimi so opredeljeni najvišji stroški upravljanja trgovalnih računov, ki jih ponudniki lahko zaračunajo potrošnikom," je objavila ZPS. 

Poslance so pozvali, naj potrošnike zaščitijo pred zaračunavanjem previsokih nadomestil za odpiranje in poslovanje s trgovalnimi računi.

"Analiza nadomestil pri ponudnikih trgovalnih računov, ki smo jo prejšnji teden objavili pri ZPS, je namreč pokazala da očitno kar šest od enajstih ponudnikov ne sledi omejitvam stroškov za potrošnike, ki jih določa zakonodaja. Državni zbor je namreč lani z vsestrankarskim konsenzom potrdil novelo Zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih, ki skupne letne stroške poslovanja s trgovalnim računom omejuje na največ 0,5 odstotka povprečne vrednosti delnic na tem računu, obenem pa ponudnikom prepoveduje, da bi potrošnikom za odpiranje ali zaprtje trgovalnih računov zaračunavali višje stroške kot so tisti, ki so določeni v tarifi KDD," pojasnjujejo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • zdrej 16:06 11.oktober 2016.

    Tem vsem kvazi ekonomistom bi bilo potrebno omejit, kolko lahko računajo za svoje storitve. V tem primeru na 0€.