Magazin > Lepota & telo
100 ogledov

Strto srce je lahko nevarno

žalovanje Profimedias
Znanstveniki so dokazali, da zaradi velike žalosti ne trpi le vaša duša, ampak tudi imunski sistem.

Bolečina, ki nastane zaradi izgube ljubljene osebe, ima lahko katastrofalne posledice za žalujoče, trdijo znanstveniki z univerze v Birminghamu.

Raziskovalci so osebam, ki so pred kratkim izgubili družinskega člana, partnerja ali prijatelja, odvzeli kri in pregledali stanje njihovega imunskega sistema, in sicer tista krvna telesca, ki se borijo z bakterijami, virusi, paraziti in glivicami.

Ugotovili so, da smrt bližnjega na imunski sistem mladih ni imela velikega vpliva. Pri populaciji nad 65 let pa so se pokazale bistvene razlike. Bela krvna telesca se s patogeni niso bila več sposobna boriti, kar pomeni, da se je pri teh osebah povečala verjetnost za nastanek določenih bolezni, kot je pljučnica. Študija je še pokazala, da se telo zaradi žalosti težje bori tudi z že obstoječimi boleznimi, na primer z rakom. Žalovanje namreč vpliva na hormon, ki ima znaten vpliv na imunski sistem, a ga telo s starostjo proizvaja vse manj. Raven tega hormona se zmanjša tudi, če je človek pod stresom.

Zelo pomemben faktor je tudi osamljenost, poudarjajo strokovnjaki. "Vemo, da občutek osamljenosti povečuje možnost za nastanek duševnih in telesnih težav. Enako nevarna je kot kajenje ali prekomerna teža,“ pravi dr. Anna Phillips.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.