Slovenija
19 ogledov

Štrukelj zmagal proti državi

slovenija 06.07.2010 Branimir Strukelj, Seja glavnega odbora SVIZ, Glavni tajnik Boštjan Tacol
Sodišče je presodilo, da je vlada s samovoljnim določanjem roka in višine izplačila regresa kršila dogovor in ustavo.

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je v kolektivnem sporu, ki ga je v imenu Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), ki ga vodi Branimir Štrukelj, sprožil odvetnik Dino Bauk iz Ljubljane, presodilo, da je vlada z izplačilom znižanih zneskov regresa za letni dopust 2012 kršila dogovor o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2012.

Po prepričanju sodišča je s svojim vztrajanjem in sprejetjem zakonov, ki sta znižala višino regresa, vlada oz. državni zbor zavestno ravnala tudi v nasprotju s 155. členom ustave, ki določa prepoved povratne veljave pravnih aktov.

Preostanek bo morala izplačati

Vlada je znižane zneske regresa izplačala na podlagi zakona o uravnoteženju javnih financ (ZUJF) in Zakona o dopolnitvah zakona o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012.

Po pravnomočnosti sodbe bo morala vsem članicam in članom Sviza zagotoviti izplačilo preostanka do polnega zneska regresa.

Sodba še ni pravnomočna, saj ima vladna stran zoper njo še možnost vložiti pritožbo.

Komentarjev 30
  • mph 19:22 17.december 2012.

    Khm... morda se obračaš na napačen sindikat. Namreč Štrukelj je v sindikatu vzgoje in izobraževanja. Če ne prideš na vrsto pri ortopedu, se verjetno ne boš hudoval na zobozdravnika. Očitno vam (no, nam :-) v gospodarstvu manjka nek Štrukelj. In ...prikaži več kot vidiš ljudje vedno narobe razmišljajo. Namesto, da bi še sami naredili vse, da bi dobili zdravo kravo v hlev, ki jo ima sosed, je razmišljanje povprečnega Slovenca, da naredi vse, da še sosedu crkne ali vsaj hira krava. Hja, če pogledamo pregovorne lastnosti lastnega naroda, jih verjetno noben drug nima toliko negativnih .. pozitivnih pa ... hja, ne vem, se ne spomnim ta hip nobene.

  • mph 19:19 17.december 2012.

    Khm... in kaj je narobe s Kučanom? Kar vem je večini ostal v lepem spominu, zmagal pa je s plebiscitarno udeležbo in večino. Če pa govorimo o Majerju, pa je jasno zgodba čisto druga. Njega se nihče, razen obolelih od ...prikaži več janšitisa, ne bo spominjal po dobrem.

  • mph 19:18 17.december 2012.

    Ker poznam par reševalcev vem, da se to nikoli še ni zgodilo in imajo več kot zaslužen svoj kruh. Enako gasilci in še kdo. Za gospodarstvo stimulirat pa je odgovorna vlada, ta pa dela vse ravno v obratni smeri. Za ...prikaži več take zadeve se obrni na Janšo, ne na Štruklja.