Magazin > Odnosi in prosti čas
1158 ogledov

Strup na vašem vrtu

Hortenzije
1/6
Profimedias
Nekateri se cvetočih rož veselijo iz prav posebnih in napačnih razlogov ...

Mnogi vrtne rastline samo gledajo, nekateri pa iz cvetov delajo čaje ali pa jih celo kadijo. Pozor, mnoge rastline so nevarnejše od drog.

1. Aconitum napellus - Modra preobjeda
Vsi deli te rastline so zelo strupeni. Že sam stik lahko pri občutljivih ljudeh povzroči paralizo. V delih telesa, ki so prišli v stik s preobjedo, boste začutili mravljince in preobčutljivost na mraz. Lahko pride tudi do slabosti, nervoze in motenj srčnega ritma ter tudi krčev. V hujših primerih lahko nastopi smrt.

2. Brugmansia - Angelska trobenta
Naj vas ime ne zmede! Ta rastlina je vse kaj drugega kot angelska. Tudi vsi deli te rastline so strupeni. Uživanje angelske trobente naj bi dvignilo razpoloženje in izboljšalo komunikacijo. Žal ima angelska trobenta tudi negativne učinke: cepetanje, stres in halucinacije. Ta rastlina je pri narkomanih zelo priljubljena. Ker jo je težko dozirati, pa lahko zelo hitro pride do zastrupitve, ki je v mnogih primerih usodna.

3. Oleander
Strupeni so vsi deli oleandra. Njegov strup lahko povzroči motnje srčnega utripa.

4. Digitalis purpurea - Rdeči naprstec
Pazite se njegovih cvetov. Vsebujejo namreč snov, ki jo uporabljajo v srčni medicini. Pri uživanju teh cvetov lahko prav tako pride do motenj srčnega ritma.

5. Šmarnica

Leta 2014 so šmarnico v Nemčiji razglasili za najbolj strupeno rastlino leta. Strupeni so vsi deli, še zlasti cvetovi. Pri stiku lahko pride do draženja kože, tisti, ki so šmarnico pojedli, pa so se pritoževali na slabostjo, drisko, vrtoglavico, motnjami srčnega ritma in bolečinami v prsnem košu. Pri mnogih se je pritisk najprej naglo povzpel, nato pa padel, kar je povzročilo plitko in počasno dihanje, ki se je končalo s smrtjo.

6. Hortenzije

Zabeleženih je več primerov kraje hortenzij, saj gre za nadomestek za marihuano. Mnogi ne vedo, da so hortenzije strupene, saj vsebujejo cianid.

Komentarjev 1
  • marabunta 12:10 12.maj 2015.

    ja ,vse lepo zna biti tudi zelo strupeno...pa ne samo rože