Magazin
96 ogledov

Strupenjače nikoli ne primite za vrat

strupenjača Aleš Lubej
Če mladiči ne začnejo jesti sami, jih je treba hraniti na silo.

Kače. Glede na nizke cene in dostopnost si strupene živali lahko omislijo tudi (pre)mladi in neizkušeni. “Težava nastane, ker se ti precenijo in se ne zavedajo, da imajo strupenjače povsem drugačen značaj kot nestrupenjače,” opozarja poznavalec in ljubitelj kač Aleš Lubej.

Vzrejajte jih ločeno

Ena od težav, s katerimi se srečujejo začetniki v strupeni teraristiki, je hranjenje na silo. Veliko mladičev namreč ne začne jesti samih. “Na začetku jim ponudimo mišje goliče. Če jih ne sprejemajo, jih je treba hraniti na silo. Ta postopek je lahko nevaren tako za lastnika kot za majhno občutljivo kačo,” pravi Lubej. Dodaja, da je najbolje, če mladiče do samostojnega hranjenja vzrejamo ločeno, v majhnih škatlah z neprosojnimi stenami: “V škatlice jim damo le posodico z vodo in podlago (papirnate brisače ali kaj naravnega) ter morda paličico, če gre za drevesno vrsto. Če žival vseeno ne je in začne hujšati, je čas za prisilno hranjenje.”

Postopek hranjenja

In kako se tega lotiti? “Kačo s pinceto ali kavljem vzamemo iz terarija, jo položimo na podlago in ji pritisnemo glavo na podlago. Pri tem pazimo, da nismo prenežni, saj se nam lahko izmakne. Prav tako ne smemo biti pregrobi, saj jo lahko poškodujemo,” razlaga poznavalec. “Nato žival z eno roko primemo za glavo neposredno za čeljustmi. Nikoli je ne primemo za vrat! Z drugo roko s pinceto primemo goliča tik za glavo in ga kači naslonimo na usta. Po navadi nagonsko odpre usta in zagrize vanj. Če ne, jo tako dolgo drgnemo po ustih, da jo dovolj razdražimo, da jih odpre. Takrat jo lahko počasi izpustimo in z malo sreče bo sama pogoltnila plen,” nadaljuje. Če ga izpljune, postopek ponovite, le da ji po ugrizu v plen tega počasi potiskate v usta in naprej v žrelo.

Komentarjev 1
  • Barbyx 13:03 01.februar 2014.

    Vaš komentar je bil izbrisan zaradi kršitve kodeksa Žurnala24.