Vizita za živali > Novice
2477 ogledov

Strupeno sluz prši tudi do metra daleč

Močerad Profimedias
Smrt pri psu lahko nastopi že po eni uri ...

Gobe, kostanj in prečudovite jesenske barve zvabijo v gozd številne pasje skrbnike. "Tudi v gozdu je potrebno paziti na varnost psov, saj se lahko zgodi, da iz nedolžne igre pride do usodnih posledic," pravijo v Društvu za zaščito in pomoč živalim sveta in njihovim skrbnikom Animal Angels.

Opozarjajo na navadnega močerada ali pisanega močerada, ki se s strupeno sluzjo, s katero se prekriva, brani pred plenilci kot so ježi, lisice in ptice plenilke. "Strup se imenuje Salamandrin in vpliva na centralni živčni sistem. Vsekakor so posledice odvisne tudi od stopnje izpostavljenosti," opisujejo.

Do enega metra daleč

Pravijo, da se močerad s pršenjem sluzi brani le ob skrajni sili oziroma ogroženosti in lahko prši do enega metra daleč. "Kljub temu pa je daleč od nevarnega bitja, saj je popolnoma miroljubne narave in se brani le ob skrajni ogroženosti. Posledice zastrupitve s salamandrinom so bruhanje, krči, paraliza dihalnih mišic," pojasnjujejo. Odrasel človek ob zunanjem dotiku močeradove sluzi utrpi draženje kože in oteklino, ki načeloma izgine sama.

Ob srečanju z močeradom, ga lahko mirno občudujete, saj je lepa žival. Vašemu kužku pa onemogočite, da bi se z njim igral, ali pa se mu preveč približal. Kužke imamo tudi sicer v gozdu na povodcu, saj lahko v nasprotnem primeru vznemirjajo in ogrožajo tudi druge gozdne živali.

"Če ugotovite, da je vaš pes ugriznil ali pojedel močerada, ne čakajte in ukrepajte takoj!" svari Veronika Radobuljac iz Veterinarske ambulante Vet BM Brežice. "Psu z vodo izperite gobček in pokličite veterinarja. Zaradi zaužitja lahko pride do dihalne stiske, penjenja in bruhanja ter nekontroliranih krčev pri psu, kar se pokaže že nekaj minut po zaužitju," opisuje.

Za manjše pse, pod šestimi kilogrami, je zaužitje sluzi ali močerada usoden. Smrt pa lahko nastopi že v eni uri. "Za večje pse je izid usoden tudi, če ga v gobcu drži le nekaj trenutkov," dodaja.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.