Slovenija
18 ogledov

Študenti bodo dali pol državi

Študenti Saša Despot
Študentsko delo. Ministrstvo za delo pripravlja reformo, ki naj bi bila uveljavljena že aprila. Študenti. Šos predlaga minimalno urno postavko in obdavčitev, podobno kot pri redni zaposlitvi.

Že v kratkem bo ministrstvo za delo v javno razpravo poslalo predlog zakona o začasnem in občasnem delu dijakov in študentov – torej novo reformo študentskega dela. Podrobnosti na ministrstvu niso razkrili, povedali pa so, da se bodo tudi za študentsko delo po novem plačevali prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kar bo prinašalo tudi pravice. Namesto koncesij študentskih servisov bodo posredniki potrebovali dovoljenje za posredovanje študentskega dela, omejitve pa naj bi bile zlasti na strani delodajalcev.

Obdavčitev kot pri rednih

Kot smo izvedeli neuradno, naj bi vsi prispevki novo študentsko delo obdavčili med 41- in 43-odstotno, vlada pa si želi, da bi zakon začel veljati aprila. V Študentski organizaciji Slovenije (Šos), kjer so že komentirali usmeritve ministrstva, so dejali, da bi nova ureditev lahko pomenila najučinkovitejšo aktivno politiko zaposlovanja.


Hkrati so poudarili, da z ministrstvom še niso dosegli zaključnega dogovora. "Šos je predlagal uvedbo minimalne urne postavke 4,50 evra na uro in povečanje nadzora nad panogo, s čimer bi poskušali preprečiti vse zlorabe," so dodali. Najnižja urna postavka sicer že velja za začasno in občasno delo upokojencev, ta je 4,20 evra; a v praksi zlorab ni mogoče preprečiti, saj lahko delodajalec obračuna manjše število ur od dejanskega, je opozorilo več poznavalcev. Zlasti v panogah, ki v veliki meri temeljijo na študentskem delu, se utegne del tega preliti v redne zaposlitve, a vprašanje, za kakšno plačo, je izpostavil eden od sogovornikov.

Šos ima svoje zagotovilo

Neuradno naj bi se na račun višje obdavčitve in zato pričakovanega vnovičnega upada študentskega dela nekoliko zvišal prispevek, ki bo pripadel servisom oziroma agencijam in Šosu. "Sredstva, namenjena Šosu iz koncesije občasnega in začasnega dela, niso ključnega pomena pri urejanju problematike, čeprav bi nekateri želeli prikazati to kot dejstvo," so nam povedali v Šosu. V zadnjem letu so sicer doživeli 34-odstoten upad sredstev, a so si v času prejšnje vlade na podlagi zakona za uravnoteženje javnih financ zagotovili najmanj 80 odstotkov sredstev za delovanje, ki jim jih je pripadlo predlani, tudi če bo del teh treba zagotoviti iz proračuna.

Razprava med prazniki?

Matjaž Minatti, predsednik uprave Agencije M servis, ki posreduje študentsko delo, je povedal, da dokler podatki o osnutku zakona ne bodo prišli iz uradnega vira, teh ne želi komentirati. Sprašuje pa se, kako zaželena je sploh javna razprava glede na to, da jo ministrstvo očitno načrtuje med božično-novoletnimi prazniki.

V agenciji za zaposlovanje Manpower izhodišč niso želeli komentirati, spomnili pa so na pretekle socialne dialoge v okviru reform študentskega dela. "Eno je izhodišče, drugo je končni predlog," so dejali.

Komentarjev 7
  • frogstomp 09:32 11.december 2013.

    no, slekcija po delavnih mestih tako že poteka. študent ali kater drug iskalec dela bo trznil za najbolj optimalnimi pogoji: plačilo, urnik, redno izplačevanje... ampak upal trdit, da če v mestu propadeta 2 kavarni, bo tretja uspešnejša zaposlila vse tiste ...prikaži več natakarje. na ta način bomo povečal brezposelnost in nič drugega.

  • puys 08:46 11.december 2013.

    Če firma nima denarja za dostojne plače, naj zapre vrata. Bo pa kak drugi uspešnejši podjetnik prevzel njegovo panogo. Študente večinoma zaposlujejo po gostilnah, na koncu pa jim še plačajo ne. V nov zakon je potrebno obvezno dodat možnost ...prikaži več izterjave dolga do delodajalca, če ta ne plačuje tvojega dela.

  • Pivni 07:56 11.december 2013.

    edini domet te bande so novi d