Slovenija
37 ogledov

Študentje na neakreditiranih programih bodo diplomirali

slovenija 19.10.2010 studentje, studentska arena, GR, Ljubljana, foto: Bostjan T Boštjan Tacol
Nova ministrica za izobraževanje za študente, ki so se vpisali na programe, za katere visokošolski zavodi niso podaljšali akreditacije, napoveduje spremembo zakonodaje.

Nova ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar bo za rešitev problematike študentov, ki so se vpisali na programe brez akreditacij, predlagala sprembo Zakona o visokem šolstvu po nujnem postopku."Nujno je zaščititi pravice študentk in študentov, " so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, kjer poudarjajo, da bo zakonska sprememba taka, da zaradi nepodaljšanja akreditacij študentje ne bodo nosili nobenih posledic.

Študentje so se v prvi letnik vpisali v akreditiran študijski program,  vpisan v razvid visokošolskih zavodov, niso pa bili informirani, da visokošolski zavod nima namena vložiti vloge za podaljšanje akreditacije.

ŠOS napoveduje tožbe

Gre za šest programov Univerze v Ljubljani in dva programa Univerze na Primorskem, oškodovanih pa je okoli dvesto študentov. Predsednik Študentske organizacije Žiga Schmit je napovedal tudi tožbe, če bo to edina možnost zaščite pravic študentov. "Ključno je, da se ne glede na vse okoliščine zagotovi pravice oškodovanim študentom in zagotovi javno veljavnost njihovih diplom. V kolikor vsi deležniki ne dosežejo dogovora o načinu rešitve, na ŠOS ne bomo oklevali z vložitvijo odškodninskih tožb zoper odgovorne," pravi Schmit.

Pravico imajo do dokončanja študija

Rešitev so iskali tudi na Rektorski konferenci, kjer so predlagali dopolnitev zakonodaje, po kateri bi imeli študenti, vpisani v program v času veljavnosti akreditacije, pravico končati študij na tem programu tudi po izteku akreditacije. Predlagana rešitev je po oceni rektorjev primerljiva z zakonsko ureditvijo glede dokončanja študija študentov, ki so se ob prehodu na nove študijske programe vpisali v visoko šolstvo po študijskih programih, ki še niso bili bolonjski.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.