Slovenija
258 ogledov

Študentom subvencija do štiri tisoč evrov

Študent Profimedias
Potem ko v lanskem letu šolnine doktorskim študentom niso bile subvencionirane, z izjemo mladim raziskovalcem, bodo letos sredstva za ta namen spet na voljo. Razpis bo ministrstvo objavilo predvidoma 15. julija.

"Trenutno lahko povemo le, da bo razpis objavljen predvidoma 15. julija, ostale informacije bodo na voljo ob objavi razpisa," na vprašanje o tem, koliko študentom bodo v prihodnjem letu sofinancirali doktorski študij in v kakšni višini, odgovarjajo na ministrstvu za šolstvo. 

Študenti Nepravično? Slovenija Nekateri morajo šolnino vračati, drugi ne

Uredba o sofinanciranju doktorskega študija določa, da se lahko visokošolskemu zavodu za posameznega študenta na doktorskem študiju odobrijo sredstva za celotno šolnino, vendar največ do zneska 4.000 evrov na posamezni letnik. 

Le za javnoveljavne programe

Prijavijo se lahko zavodi, ki izvajajo javnoveljavni doktorski študijski program tretje stopnje in izpolnjujejo več pogojev, med drugim, da imajo ob prijavi na razpis aktivno raziskovalno skupino z vsaj enim raziskovalnim programom oz. raziskovalno-razvojnim projektom ter zadostno število mentorjev.

Študenti, ki jim bo odobreno subvencioniranje, bodo morali redno napredovati v višji letnik ter v času trajanja doktorskega študija uspešno opraviti zagovor doktorske naloge oz. pridobiti naslov doktor znanost ali v okviru raziskovalnega dela objaviti znanstveni članek ali znanstveno monografsko publikacijo. 

Če ne doktoriraš, moraš vračati

Če najpozneje v času 24 mesecev po zaključku trajanja doktorskega študija ne bodo uspešno zagovarjali doktorske naloge oz. pridobili naslov doktor znanosti ali izpolnili pogojev iz prejšnjega odstavka, bodo morali sredstva vračati. 

Država je od leta 1998 do 2015 šolnino sofinancirala skupaj 34.311 študentom, 29.665 na starem magistrskem in 4.646 starem doktorskem ter 4.004 na doktorskem študiju po novem bolonjskem programu. Mladi raziskovalci v te številke niso zajeti.

Lansko leto subvencioniranja ni bilo

Sofinanciranje podiplomskega študija je potekalo po shemi v skladu s Sklepom o financiranju podpiplomskega študija od leta 1998 do 2011, ko se je ta shema iztekla pa z Uredbo o sofinanciranju doktorskega študija v letih od 2011 do 2015.

Število subvencioniranih doktorskih študentov | Avtor: Žurnal24 (vir: MIZS) Žurnal24 (vir: MIZS)

Število sofinanciranih študentov se je sicer iz leta v leto spreminjalo. Največ jih je bilo sofinanciranih v šolskem letu 2004/2005, ko je država pri plačilu šolnine pomagala 3.844 podiplomskim študentom. Prek 3000 subvencioniranih študentov je bilo v letih med 2001 in 2008, po tem letu pa se je število subvencioniranih zmanjševalo.

V študijskem letu 2013/14 so jih subvencionirali le 665, v letu 2014/2015 266, v zadnjem študijskem letu pa nobenemu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.