Slovenija
55 ogledov

Študentski boni dražji za četrtino

menza Dejan Mijović
Podražitev. Z novim letom hrana v Mariboru dražja za 23 odstotkov, a se pogajajo. V Ljubljani nemočni.

"Čeprav so bile višje cene študentskih obrokov pričakovane, saj se te v zadnjih dveh letih niso spremenile, ker so vezane na razpis, se nam zdijo podražitve nekaterih ponudnikov nesprejemljive," opozarja Klemen Balanč iz Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (Šoul). Povprečna cena obroka v Ljubljani se je tako v začetku leta po njegovih besedah dvignila za 40 centov.

Krivi ponudniki hrane

V Študentski organizaciji Univerze v Mariboru (Šoum) pojasnjujejo, da je subvencija s strani države ostala nespremenjena in znaša 2,63 evra, povišala pa se je cena, ki jo študenti plačajo sami. Na Štajerskem se je tako finančni delež, ki ga plačajo študenti, povečal za približno 23 odstotkov, pravijo v Šoumu. Povprečna cena obroka je tako zdaj 5,13 evra.

Le osem jih je znižalo cene

Podatka o tem, koliko ponudnikov hrane je dvignilo cene v Ljubljani, v Šoulu nimajo. Na Štajerskem, Koroškem in v Prekmurju je ceno obroka dvignilo 123 ponudnikov, pri 43 je ostala nespremenjena, osem pa jih je ceno celo znižalo. Balanč pojasnjuje, da v Šoulu nimajo vpliva na določanje cen ponudnikov hrane. "Ti so imeli z novim razpisom možnost spremembe cene študentskih obrokov, kar so nekateri tudi izkoristili," razlaga. V Šoumu pravijo, da se z nekaterimi ponudniki že dogovarjajo za znižanje cene: "Hkrati pozivamo tudi druge, naj jim sledijo in med krizo zmanjšajo strošek študentov."

Odločitev na študentih

Z zadnjim razpisom so se zaostrila merila, zaradi česar so bili izločeni številni ponudniki hitre hrane. "Zdaj se bojimo, da bodo študentje zaradi podražitev spet koristili cenejšo ponudbo tistih ponudnikov hitre in nezdrave prehrane, ki so ostali," pravi Balanč. Dodaja, da so prepričani, da bodo znali študenti sami oceniti, "cene katerih ponudnikov so se upravičeno spremenile in ali te še vedno odražajo kakovost ponujenih obrokov".

Komentarjev 2
  • dragec 08:28 09.januar 2013.

    Vsaka oblast, tudi socialistična se boji vstaje študentov!!!!!

  • erikkk 22:32 08.januar 2013.

    Pri nas je vedno bilo in bo tako da imamo prav bolane ljudi ki radi zaračunajo blago 2X-3X več kot je vredno ...