Slovenija
39 ogledov

Študentski minimalec 3,8 evra neto

slovenija 15.07.10 studentsko delo, natakarica, lobi, modra hisa, foto: nik rova Nik Rovan
Vlada spreminja študentsko delo in zaposlovanje mladih za nedoločen čas.

Vlada je sprejela predlog zakonske spremembe na področju študentskega dela in zaposlovanja mladih za nedoločen čas. Predsednik vlade Miro Cerar, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak in predsednik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Žiga Schmidt so danes še pred sejo vlade podpisali skupni dogovor glede študentskega dela.

Po mnenju Cerarja zakon pomeni velik korak naprej pri urejanju študentskega dela, saj tudi študentom zagotavlja socialne pravice. Ministrica za delo  pa je dejala, da je cilj ukrepov glede študentskega dela zmanjšati prekarnost te oblike dela. "Do danes se je namreč plačevala le koncesijska dajatev v višini 23 odstotkov in dva odstotka za študentske domove, torej skupno v višini 25 odstotkov," je pojasnila. Preko tega dela po njenih besedah ni bila zagotovljena nobena socialna varnost.

Minimalna urna postavka v višini 4,5 evra bruto (3,8 evra neto) pa je po njenih besedah izračunana glede na minimalno plačo. Spomnila je tudi na to, da je bil v sredo delovni sestanek pristojnih ministrstev glede problematike neplačanih pripravništev. "Tudi tu se obetajo spremembe," je napovedala. Spremembe predvidevajo tudi vključitev v sistem pokojninskega in invalidskega ter zdravstvenega zavarovanja.

Podaljšana oprostitev plačevanja prispevkov

Vlada je poleg tega danes sprejela tudi spremembe zakona o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva. S tem za eno leto podaljšujejo možnost uveljavljanja začasne spodbude za zaposlovanje mlajših brezposelnih oseb. Spodbuda delodajalcu, ki bo za nedoločen čas zaposlil brezposelno osebo, mlajšo od 30 let, ki je vsaj tri mesece pred zaposlitvijo prijavljena v evidenci brezposelnih oseb, omogoča oprostitev plačevanja prispevkov za dve leti.

Na ministrstvu so pojasnili, da se je v prvem letu izvajanja na podlagi omenjenega ukrepa za nedoločen čas zaposlilo 2438 brezposelnih mladih, spodbudo pa je uveljavilo več kot 2000 delodajalcev. Predvidevajo, da bi bilo mogoče v letu 2015 realizirati še 5000 novih zaposlitev

Komentarjev 1
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 09:58 28.november 2014.

    študentje delajo za 3 eure na uro brez malce in vožnje in ker to država dopušča in jo baš malo briga če sam privoliš v tako nizko plačano delo bo skozi tako kot je zdaj v sloveniji.