Šport
54 ogledov

Počela marsikaj, kar ni bilo v načrtu

ilka štuhec EPA
Mariborčanka Ilka Štuhec ostaja najbolj vroča tekmovalka v karavani alpskega smučanja v hitrih disciplinah. V tej sezoni še ne pozna poraza v smuku.

V ciljni areni je od organizatorjev prejela prav posebno darilo. "Tako kot je v Leviju za nagrado jelenček, sem danes dobila malo kravico. Ime ji je Iša," je dejala 26-letna Mariborčanka, ki je med favoritinjami tudi na nedeljskem superveleslalomu, drugem v sezoni. Na prvem v kanadskem Lake Louisu, kjer je vpisala prvi dvojček smukaških zmag, je bila peta. V francoskem Val d'Iseru pa je vpisala nov dvojček z zmagama v alpski kombinaciji in smuku.

"Danes so bili občutki na progi malo mešani, slabi, kakšen del je bil tudi dober. Včeraj sem rekla, da želim popraviti neke stvari, kar se tiče linije, ker sem delala napake, no, nisem jih popravila. V cilju sem tako bila res presenečena, da sem bila dovolj hitra, da sem bila prva. Kljub vsemu, kar sem delala, kar ni bilo v načrtu, sem vseeno držala hitrost in napadala, kolikor sem lahko," je dejala Štajerka, ki se skuša iz vsake od napak nekaj naučiti, napake, ki se ji pripetijo med vožnjami, je več ne zmedejo: "Mislim, da, ker sem trenutno samozavestna. Nekako se uspem izvleči, tako da ne izgubim preveč časa, čeprav se malo vseeno pozna. Nekako si zaupam, da se bom rešila in potem izpeljem, kot najbolje gre."

''Razlika le v tem, da verjamem vase''

V rutini pred tekmami se že dolgo ni nič spremenilo: "Razlika je le v tem, da res verjamem vase in da lahko dobro smučam. Na startu sem si znova rekla, uživaj, smučaj, pa bo, kar bo. Letos so nove stvari, podelitve in žrebanja in podobno, zato je treba malo spremeniti urnik popoldneva. Treba je narediti kondicijo, aktivacijo, karkoli pač potrebujem, kakšno seanso z Anjo (op. a., fizioterapevtka Anja Šešum), regeneracijo. Vse skupaj je treba nekako zložiti, se umiriti in pripraviti, ker jutri je spet nov dan in nova tekma. Vsi startamo iz ničle in spet je treba dati vse od sebe."

''Ilka uživa kot majhen otrok''

Po treh smukih v novi sezoni ima na svojem računu stoodstotni izkupiček treh zmag in 300 točk. Do konca sezone je na sporedu še pet smukov (Altenmarkt-Zauchensee, Garmisch Partenkirchen, Cortina d'Ampezzo, Jeongseon in finale v Aspnu). V tem trenutku deluje tako, kot da je nič ne more zaustaviti. V novi sezoni je edina, tako med moškimi kot ženskami, vpisala štiri zmage. Ključno je bilo, da so se glave po zmagah čim prej umirile, da se je lahko pripravila na nove podvige. Vseeno pa privrejo na dan tudi skrita čustva, branil se jih ni trener Štuhčeve Grega Koštomaj: "To je čarobno, trenutki so neopisljivi. Mislim, da Ilka uživa kot majhen otrok, ki dobi igračo, res jo je lepo videti. Daleč od tega, da bi bila danes kakšna idealna vožnja, a se bori in izvleče. Vse to, kar se je prej mogoče pogrešalo, zdaj pride samo od sebe. Preprosto želi dirkati, želi biti najboljša. To je res čudovit občutek biti trener takemu tekmovalcu."

Štuhčeva je spremenila miselnost, ko je hitra, kljub kakšni manjši napaki, s čimer se strinja tudi Koštomaj: "Okoli tega sva imela dosti debate na analizi. Nekaj so idealne linije, drugo pa je sama dirka. Je kakšna grbina, ki je na pričakuješ, lahko te kaj prestavi. Imava takšno taktiko, da je samo treba graditi hitrost, ne glede na to, ali greš ven iz linije. To je zdaj velik preskok pri Ilki, kot sem že prej rekel. Preprosto uživa in ni ji problem napadati. Tudi rezultat je potem odraz takega pristopa, sproščenosti in samozavesti."

Šteharnik: To naj kar traja!

Denis Šteharnik, odgovorni trener ženske ekipe za tehnične in hitre discipline za svetovni pokal, je trenutno kraljici smuka v manj kot 24 urah znova čestital ob novem velikem uspehu: "Zelo smo veseli za Ilko, super je, da je sestavila vse stvari skupaj in naredila nadgradnjo iz prejšnjih let. Zelo nas veseli, da so s trenerjem uspeli odstraniti pomanjkljivosti, da so našli pravi material in nastavitve. V Lake Louisu je dokazala, da je zelo hitra, a tam je manj zavojev. Zdaj je to potrdila še na težji progi s še več zavoji. Vse gre v pravo smer, po teh zmagah je v super stanju, tako da naj to kar traja."

PREBERITE ŠE:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.